Kriptovaluta

2017.11.27. 11:47

Történelmi csúcsra emelkedett a bitcoin árfolyama

A digitális-virtuális deviza árfolyama hétfőn megközelítette a 10 000 dolláros szintet.

A luxembourgi székhelyű Bitstamp tőzsdén, amely az egyik legrégebben, hét éve működő virtuálisdeviza-kereskedési platform, több mint 4,5 százalékkal 9687 dollárra nőtt a bitcoin árfolyama a kora délelőtti kereskedésben.

A bitcoin árfolyama csaknem 20 százalékkal emelkedett az elmúlt három nap során, és megduplázódott október eleje óta. Az év elején még 800 dolláron jegyezték.

A bitcoin szárnyalásához az elmúlt hónapokban nagyban hozzájárult a Chicago Mercantile Exchange (CME Group), a derivatívák (származtatott tőzsdei termékek) világon legnagyobb tőzsdéje működtetőjének az a bejelentése, hogy beindítja a bitcoin határidős jegyzését. A cég korábban azt közölte, hogy erre az év végéig kerül sor, de azóta sem állt elő konkrét dátummal.

A bitcoin árfolyamát erősítette pár hete az okostelefonokat kártyaelfogadó terminállá alakító megoldás gyártójának, a Square amerikai fizetési szolgáltatónak az a bejelentése, hogy lehetővé tette ügyfeleinek bitcoin adását és vételét a Cash applikáción keresztül.

A bitcoin árfolyama az idén rohamosan emelkedett, de rendkívül nagy kilengések mellett. Januárban még 800 dolláron állt, májusban 2000 dollár fölé, szeptemberben pedig 5000 dollár fölé emelkedett az árfolyam. A Bitstampon novemberben 5565 és 8266 dollár között mozgott a jegyzés, a legalacsonyabb szintet november 12-én érte el, ami azt jelenti, hogy a bitcoin havi maximuma 48 százalékkal magasabb a minimumánál.

Az árfolyam idei látványos emelkedése nyomán számtalan figyelmeztetés hangzott el, miszerint piaci buborék alakul ki. Az intézményi befektetők túlnyomó része távol maradt a kriptodevizás ügyletektől, de kiskereskedelmi befektetők, valamint egyes spekulatív fedezeti alapok és családi vagyonkezelő cégek (family

office) megrohanták a piacot.

Miközben az új fizetőeszközt egyre többen használják, a hivatalos pénzügyi intézmények, így a Magyar Nemzeti Bank is leginkább annak veszélyeire figyelmeztetnek. A német Bundesbank is óva intette a befektetőket attól, hogy bitcoinban helyezzék el megtakarításaikat, felhívva a figyelmet arra, hogy nem tekinti a bitcoint értékőrzésre alkalmas befektetési eszköznek. Japán ugyanakkor legális fizetőeszközként ismerte el a virtuális devizát.

A bitcoin a legismertebb a virtuális térben létező mintegy 200 fajta kriptodeviza közül. Árfolyamát és tulajdonjogát nyílt forráskódú szoftverrendszeren belül digitális aláírások és kölcsönös ellenjegyzések sorozata garantálja. A kriptovaluta nem áll egyetlen jegybank ellenőrzése alatt sem, a decentralizált szoftverrendszer nem manipulálható, így az éppen érvényes kereslet-kínálati viszonyok szerint kialakult árfolyamon bármilyen devizára átváltható. Ugyanakkor a piaci folyamatoknak való teljes kitettség miatt a bitcointulajdonosok semmilyen védelmet nem élveznek az árfolyam ingadozásával szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!