gdp

2017.11.30. 17:51

Csak Kína tudta legyőzni Indiát

A világ legnagyobb gazdaságai közül Indiánál csak Kína gazdasága nőtt erősebb, 6,8 százalékos ütemben július-szeptemberben, de 2015 közepétől az idei első negyedévig India volt az első helyezett.

Gyorsult az indiai gazdaság növekedése a szeptember 30-án véget ért három hónapban, ami részben megnyugtató hír Narendra Modi miniszterelnök számára azt követően, hogy az előző öt negyedévben rendre lassulást mértek.

A statisztikai hivatal csütörtökön közölte, hogy a 2017/18-es pénzügyi év második negyedében éves összehasonlításban 6,3 százalékkal bővült az 1,25 milliárd lakost számláló India hazai összterméke (GDP). Az első negyedévben csak 5,7 százalékos volt a növekedés, ami az utóbbi három év legrosszabb adata volt.

A folyó pénzügyi év második negyedére a Reuters által megkérdezett elemzők átlagban 6,4 százalékos növekedést vártak.

Július-szeptemberben a gazdasági növekedés egyik fő hajtóereje a feldolgozóipar volt, amelynek tevékenysége 7 százalékkal bővült. A közüzemi szolgáltatások – áram, víz és gáz – 7,5 százalékkal, a kereskedelem, a szállodaipar, a közlekedés és a távközlés 9,9 százalékkal nőtt – közölte a statisztikai hivatal elnöke.

A világ legnagyobb gazdaságai közül Indiánál csak Kína gazdasága nőtt erősebb, 6,8 százalékos ütemben július-szeptemberben, de 2015 közepétől az idei első negyedévig India volt az első helyezett.

A tavaly novemberben váratlanul bejelentett és végrehajtott demonetizáció – a két legnagyobb címletű bankjegy, az 500 és az 1000 rúpiás érvénytelenítése és a forgalomból történő kivonása – kedvezőtlen hatást gyakorolt a gazdaságra a készpénzforgalom befagyása miatt. Még nagyobb zavart okozott azonban az új adórendszer bevezetése. Kisvállalkozások millióit érintette kedvezőtlenül, hogy Indiában július 1-jén bevezették a szolgáltatások és áruk egységes fogyasztási adóját (GST), amellyel felváltották a számtalan országos és helyi adót.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő november közepén, közel 14 éve először javította India államadósságának besorolását arra hivatkozva, hogy a gazdasági és intézményi reformok folyamatos előrehaladása erősíti az indiai gazdaság növekedési poteciálját.

A Moody,s arra számít, hogy a folyó pénzügyi évben 6,7 százalékkal, a következőben pedig 7,5 százalékkal gyarapodik India hazai összterméke.

Címkék#gazdaság

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!