Brexit

2017.07.11. 09:35

Elképzelhető, hogy Nagy-Britannia mégsem lép ki az Európai Unióból

A brit Liberális Demokraták vezetőjelöltje elképzelhetőnek tartja, hogy az egyre nyilvánvalóbbá váló gazdasági problémák miatt Nagy-Britannia végül mégsem lép ki az Európai Unióból.

Sir Vince Cable, aki a harmadik legnagyobb országos brit parlamenti párt egyik legtekintélyesebb veteránja, a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: a folyamatosan romló gazdasági helyzet és a mélységes megosztottság arra késztetheti az embereket, hogy „újra átgondolják” a brit EU-tagságról tartott tavalyi népszavazás döntését. Mint mondta:

az emberek rá fognak jönni, hogy nem saját elszegényedésükre szavaztak,

ezért meggyőződése szerint ismét napirendre kerül majd az a kérdés, hogy Nagy-Britannia ne maradjon-e mégis az Európai Unió tagja.

A liberális demokrata politikus szerint a Brexit, vagyis a brit EU-tagság megszűnése okozta óriási problémák láttán ő el tud képzelni egy olyan forgatókönyvet, amelyben Nagy-Britannia mégsem lép ki az EU-ból. „Kezdek hinni abban a lehetőségben, hogy esetleg nem lesz Brexit” – fogalmazott a brit liberális párt vezetőjelöltje. Hozzátette: a kiutat egy újabb referendum kínálhatja, abban az esetben, ha bebizonyosodik, hogy a Brexit katasztrofális következményekkel jár.

Theresa May konzervatív párti brit miniszterelnök több nyilatkozatában is kijelentette az elmúlt hónapokban, hogy nincs visszaút a brit EU-tagságról tartott tavalyi népszavazás után, és nincs lehetőség újabb referendumra sem erről a kérdésről. Nemrégiben azonban Tony Blair egykori munkáspárti kormányfő is felvetette, hogy lehetőséget kellene adni a választóknak a népszavazáson született döntés felülvizsgálatára.

További részletek a vg.hu oldalán

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!