Bulvár-celeb

2023.09.03. 06:30

Elindult az elmúlt ötven év legnagyobb Loch Ness-i szörnyvadászata

A tudományos kutatás múlt szombaton kezdődött a skót felföldön, ahol a világ minden tájáról érkező kutatók és rajongók próbálták felkutatni a megfoghatatlan Nessie-t.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Az expedíció során hőérzékelőkkel felszerelt drónokat, infravörös kamerákkal felszerelt hajókat és víz alatti hidrofonokat vetettek be, hogy megpróbálják megfejteni a rejtélyt, amely generációk óta rabul ejti a világot – írja az Origo.

A keresőcsapat tagjai úgy vélik, hogy a hőszkennerek kulcsfontosságúnak bizonyulhatnak a zavaros mélységben található furcsa anomáliák azonosításában. A hidrofon segítségével pedig a szokatlan, Nessie-szerű víz alatti hangokat is meghallgatják.

A Loch Ness 36 kilométer hosszú és legfeljebb 240 méter mélységű. Az édesvízi tó térfogatát tekintve az Egyesült Királyság legnagyobb tava.

A Loch Nessben megbújó vízi szörnyetegről szóló beszámolók egészen az ókorig nyúlnak vissza, míg a környéken található kőfaragványok egy rejtélyes, uszonyokkal rendelkező szörnyeteget ábrázolnak. A lényről szóló, legkorábbi írásos feljegyzés Krisztus után 565-ből származik, Szent Columba ír szerzetes életrajzából.

1972-ben a Loch Ness-i Nyomozóiroda az eddigi legnagyobb kutatásra vállalkozott, de üres kézzel tért vissza. 1987-ben az úgynevezett Deepscan művelet során szonárberendezéseket vetettek be a tó teljes szélességében, és azt állították, hogy egy „szokatlan méretű és erejű, azonosítatlan tárgyat” találtak. 2018-ban a kutatók DNS-vizsgálatot végeztek a Loch Nessben, hogy megállapítsák, milyen élőlények élhetnek a vízben.

Paul Nixon, a Loch Ness-i Központ főigazgatója szerint ez a mostani expedíció lehetőséget ad arra, hogy olyan módon kutassák át a vizeket, ahogy eddig még soha, és „alig várják, hogy lássák, mit találnak”.

A teljes cikk ITT olvasható. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!