Bulvár-celeb

2023.08.14. 21:00

Azt hitte, hogy végleg magunk mögött hagytuk a Covidot? Tévedett

Új variáns érkezhet ősszel.

MW

Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Andrey_Popov

Úgy tűnik, a nyár végének közeledtével a koronavírus is felébredt "szendergéséből". Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban ráadásul egy új Covid-variáns terjed. Az esetek 17,3 százalékát teszi ki, és úgy néz ki, domináns törzzsé fog válni. 

De mit lehet tudni az Eris névre hallgató változatról? Veszélyesebb mint elődei és hogyan hatnak rá a jelenlegi vakcinák?Az Eris az Omicron vírusvariánsból fejlődött ki, amely 2022 őszére maga is domináns törzzsé vált. Jelenleg nem sok adat áll a kutatók rendelkezésére, nincsenek biztos információk arról, hogy az Eris súlyosabb betegséget fog-e okozni mint elődei, és mennyivel lesz fertőzőbb, de a növekvő esetszámok arra utalnak, hogy néhány hónap múlva, legkésőbb a tél folyamán ez a típus fog dominálni.

A helyzet szerencsére lényegesen jobb, mint 2020-ban volt: vannak már védőoltásaink, és folyamatban van a frissített vakcinák fejlesztése is, amelyek eredményesen felvehetik a harcot a jövőbeli vírusváltozatokkal.

Hogy honnan származik, és hol terjed leginkább az Eris, kiderül az Origo cikkkéből.
Az új vírusváltozat nagyon hasonlít elődjére az Omicronra. A rendelkezésre álló megfigyelések, bizonyítékok nem utalnak arra, hogy az Eris súlyosabb tüneteket okozna, és a Coviddal összefüggésbe hozható halálesetek száma sem nőtt.

Az új mutációk – akárcsak korábban – itt is a tüskefehérjét érintik, a vírus azon képletét, amely a gazdasejthez való kapcsolódást teszi lehetővé
Forrás: Shutterstock

Az Eris által okozott leggyakoribb tünetek a láz, köhögés, fáradtság és fejfájás.

Az már tudott, hogy azOmicron törzsek és leszármazottaik sokkal enyhébb tüneteket okoznak, mint a kezdeti hullámok idején pusztító korai vírusváltozatok. Sok a tünetmentes hordozó is, akik nem is tudnak betegségükről, így maszk nélkül könnyebben átadják a kórokozót másoknak. Bár súlyos tüneteket úgy tűnik nem okoz, az Eris sokkal fertőzőképesebb lehet elődeinél.

A legveszélyeztetettebbek továbbra is az idősek, illetve az immunhiányos betegségben szenvedő páciensek, de azok sem nyugodhatnak meg teljesen, akik oltatlanok.

 

Illusztráció: Shutterstock

Megvédenek-e a vakcinák?

Jelen pillanatban nincsenek EG.5.1 specifikus vakcinák, és nincs információ arról, hogy az új törzs képes-e hatékonyan kicselezni a régebbi típusú védőoltásokat. 

Ennek ellenére a korábbi vakcinák még mindig jól megállják a helyüket, és az embereknek is van bizonyos mértékű immunitása a vírussal szemben, hála a korábbi védőoltásoknak, illetve fertőzéseknek

Egyelőre semmiképpen sem szabad pánikolni, ám az ilyen esetekben nehezen megjósolható, mi lesz ősszel és télen. Nagyon elenyésző annak valószínűsége, hogy ismét olyan egészségügyi helyzettel és lezárásokkal nézzünk szembe, mint amilyeneket a korai hullámok idején tapasztaltunk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!