Rejtélyes

2022.09.17. 06:00

Titkos levelet hagyott hátra II. Erzsébet, senki nem tudja, mi van benne

A nemrégiben elhunyt királynő levelét viszont csak hosszú évek múlva lehet felbontani.

Fotó: Steve Parsons / POOL / AFP

Több mint 30 évvel ezelőtt írt levelet II. Erzsébet Sydney lakóinak. Az 1986-ban íródott üzenetet azóta is felbontatlanul, Ausztrália egyik történelmi épületében, a Queen Victoria Buildingben (Viktória királynő épülete) őrzik. 

A levél tartalmát teljes titokban tartják, még a néhai királynő legközelebbi munkatársai is azt állítják, hogy nem tudják, mi van a levélben. Az egyetlen dolog, amit az üzenettel kapcsolatban tudni lehet az az, hogy mikor szabad a borítékot felbontani. II: Erzsébet az ausztrál város polgármesterének címezte a levelet:

"Üdvözletem! Az Ön által kiválasztott napon, Kr. u. 2085-ben, kérem, nyissa ki ezt a borítékot, és adja át Sydney polgárainak a nekik szóló üzenetemet"

70 éves uralkodása alatt II: Erzsébet királynő nagyon személyes kapcsolatot alakított ki Ausztráliával. Az uralkodó rendszeresen látogatta a kontinens méretű országot, és beutazta annak különböző államait, hogy találkozzon minden kultúrából, társadalmi rétegből és régióból származó emberekkel. Összesen 16 alkalommal járt az országban. Alkotmányos uralkodóként a királynő nem vett részt az ausztrál kormány mindennapi irányításában, de fontos szertartási és szimbolikus szerepet játszott - írja a Kronen Zeitung alapján a Ripost.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!