trónok harca

2019.05.18. 16:27

Mi a titka a sorozatnak?

Egy világ izgul a Hét Királyság sorsáért; alig néhány nap, és végre megtudhatjuk, ki kerül a vastrónra.

Hajdu Ágnes

06 May 2019, Saxony, Leipzig: Friends and acquaintances gather in an apartment and watch "Game of Thrones" together. Photo: //dpa

Forrás: AFP / dpa-Zentralbild / DPA PICTURE-ALLIANCE

Fotó: Sebastian Willnow

A Föld minden részéről izgatottan várták a rajongók a Trónok harca befejező nyolcadik évadát, melyet pár hete kezdtek el sugározni. Nehéz úgy végigsétálni az utcán, ülni az irodában, vagy bármilyen online tartalmat fogyasztani, hogy ne jönne velünk szembe a téma, és ne hallhatnánk vagy olvashatnánk teóriákat a végkifejletet illetően.

Alapvetően két táborra lehet osztani az embereket, az egyik oldal a fanatikusoké, akik halálos izgalomban, Game of Thrones zokniban és pólóban várják az új epizódot, a másik csapat pedig azokból áll, akik tisztában vannak a széria létezésével, de nem érdekli őket, mert túl vérengzősnek találják. Azonban vérfürdő ide vagy oda, tagadhatatlanul korunk legfelkapottabb sorozatáról beszélünk, de vajon miben rejlik a népszerűsége?

" />

Párhuzamok

Ami a legfontosabb, hogy az emberiség helytelen magatartására reflektál (és ezt mélyen legbelül mindenki érzi), egymással harcolnak ahelyett, hogy a közös ellenség legyőzésébe fektetnék az energiáikat. A képernyőn ezek a Mások, a valóságban az univerzális problémák. Ha a szereplők nem a másik családnevével, rangjával, hovatartozásával lennének elfoglalva, hanem az őket egységesen fenyegető halottak seregének leigázásával, annak talán több értelme lenne. Rólunk, földlakókról ez ugyanúgy elmondható, hiszen mi is globális problémákkal állunk szemben, mint például a túlnépesedés és a klímaváltozás.

" />

Következő érv a popularitása mellett, hogy nincs helyhez vagy nemzetiséghez kötve. Ugyanazt adja egy szlovák gyári munkásnak, egy olasz sportolónak vagy egy japán nagyvállalat vezetőjének. Természetesen ugyanolyan erős összezördüléseket tud okozni egy Lannister- és egy Targaryen-fanatikus egymásnak ütközése az online világban, mintha csak a csatamezőn ugranának ellenfelüknek, de azért az mégsem fáj annyira.

Ezzel pedig elérkeztünk a következő indokhoz, a kiszámíthatatlansághoz. Természetünknél fogva kíváncsiak vagyunk. Ha például meg szeretnénk nézni egy horrorfilmet, tisztában vagyunk vele, hogy meg fogunk ijedni, és kellemetlen érzések kerítenek hatalmukba. Mégis beülünk rá a moziba, mert érdekel.

Feszegetjük a határokat. A Trónok harca is ezt teszi: sose tudjuk, kit veszítünk el a következő részben, kiből lesz áruló, és a szereplők mikor vesztik el józan eszüket, ezzel rengeteg ártatlan életét feláldozva.

" />

Jellemfejlődések

Nem mehetünk el a káprázatos képi világ mellett sem, hiszen minden rendkívül élethű és részletgazdag ábrázolást kapott. Temérdek ingyenesen elérhető „hogyan készült” videó van az interneten, ahol láthatjuk, hogy még a legapróbb könyvtári polc sarkára felrakott, farkast ábrázoló Stark-logó pozíciójára is mennyire odafigyelnek a készítők. Egész várakat, városrészeket húznak fel falapokból, hungarocellből, majd festenek valósághűvé. A sárkányok a legmodernebb CGI- (számítógépen létrehozott képi) eszközökkel készülnek, és már-már elhisszük, hogy egyszer mi is felülhetünk rájuk.

" />

Végül pedig a remek színészi játékot és az általuk megformált karakterek fejlődését említeném.

Hihetetlen, hogy nyolc év alatt milyen változásokra képesek a szereplők, és aki idáig a játszmában maradt, mekkora fejlődésen ment keresztül az őt ért megpróbáltatások miatt. A legtöbbjük nem egyértelműen jó vagy rossz, egyszerűen csak ember, így nézőként könnyebb azonosulni.

" />

A számok pedig bizonyítanak: a széria hivatalos Facebook-oldalának több mint 23 millió, a YouTube-csatornájának 4,5 millió feliratkozója van. Ezek mellett több millió taggal rendelkező csoportokat is találhatunk a népszerű közösségi oldalakon, akik mindannyian várják a közelgő végkifejletet, ami hazánkban hétfőn kerül képernyőre.

" />

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!