Szexistának nevezi Sanders híveit

2017.09.08. 13:11

Botrányt kavar Hillary Clinton új könyve

Visszatetszést kelt demokraták körében Hillary Clintonnak, volt elnökjelöltjüknek a napokban megjelenő könyve a tavalyi választási vereségéről.

A jövő héten kerül a boltokba kerülő, a What Happened (Ami történt) címet viselő emlékiratról a kongresszusi ügyekkel foglalkozó The Hill című amerikai hírportál közölt hírt, nem hallgatva el azt sem, hogy a könyvnek a héten nyilvánosságra került részletei máris indulatokat kavartak a Demokrata Pártban.

A CNN azt írja, hogy a könyvben Clinton bizonyos fokig vállalja a felelősséget a kudarcért, belátja, hogy bizonyos dolgokban hibázott, de ragaszkodik ahhoz, hogy rajta kívül álló okai is voltak a vereségének.

 

A CNN és a The Hill is kiemeli, hogy Clinton a párt szinte valamennyi befolyásos politikusát bírálja: például Barack Obamát, Joe Bident és Bernie Sanders szenátort, volt vetélytársát is. A volt elnökre Clinton azért neheztel, mert azt tanácsolta neki, hogy a kampányban ne támadja Sanderst, nehogy ezzel megossza a pártot a választások előtt. Bident azért ostorozza, mert a kampányban többször is bírálta őt, mondván, hogy képtelen megjeleníteni a Demokrata Párt értékrendjét és céljait, például a középosztály segítéséről vallott politikáját. A legélesebben azonban Hillary Clinton a vermonti szenátort, Bernie Sanderst támadja a könyvben. Megpróbálja nevetségessé tenni Sanders politikai javaslatait és leszólja támogatóit, azzal vádolva meg őket, hogy „szexisták”, vagyis azért fordultak ellene, mert nő. Clinton azt állítja: Sanders „tartós kárt okozott a kampányának” és ezzel „kikövezte az utat” Trump győzelméhez.

Előkerül a könyvben James Comey volt FBI-igazgató is, aki Clinton szerint „mindent a feje tetejére állított” azzal, hogy ismért elővette a privát e-mail-kiszolgáló ügyét egy héttel a választás előtt, és Clinton a médiát is bírálja, különösen a The New York Times-t veszi tűz alá.

Clinton azt írja: hiba volt, hogy ő hagyományos elnökjelölti kampányt folytatott, míg Trump egy valóságshow-t vezényelt le a nagy nyilvánosság előtt, az emberek haragjára és ellenérzésére építve. Clinton azt is belátja, hogy nem ismerte fel időben, „hogyan csúszik ki a talaj mindannyiuk lába alól”.

Bernie Sanders a The Hill című lapnak adott interjújában azzal válaszolt: itt az ideje, hogy a demokraták „előre nézzenek és ne hátra”. A The Hill újságírója megjegyezte: nem mindenki fogadta ilyen nyugodtan a könyvben leírt állításokat. A lap idézte Clinton egyik volt támogatóját, aki pénzgyűjtő rendezvényeket is szervezett neki.

„A legjobb, amit tehet, hogy eltűnik. Csak mindenkinek árt az önteltségével. Őszintén szólva az lenne a legjobb, ha befogná, és elhúzna végre”

- fogalmazott a meg nem nevezett demokrata párti politikus, aki az elnökjelölt-állító konvención is aktív szerepet játszott.

„Ez száz százalékig Hillary showműsora, sokan csak vakarjuk a fejünket, és azt kérdezzük, mit akar ezzel. Nem segít, az biztos” – fogalmazott a lapnak Barack Obama egyik volt munkatársa.

Hillary Clintonnal szemben rendkívül kritikus összeállítást közölt a Politico című lap is. A könyvet népszerűsítő körútjáról Clinton egyik volt munkatársa, Jared Huffman azt mondta, ez a „végső csapása”, amelyet a saját pártjára mér. A kaliforniai demokrata párti képviselő szerint a pártot most össze kellene fogni, nem egy ilyen könyvvel még jobban szétzilálni. Huffman Twitter-üzenetben kérte Clintont, hogy állítsa le támadásait Sanders ellen.

A Politico az NBC televízió héten készíttetett felmérésére hivatkozva közli, hogy Hillary Clinton támogatottsága még soha nem volt olyan alacsony, mint most: 30 százalékos.

Borítókép: AFP PHOTO / JEFF KOWALSKY

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!