Örökifjú virtuóz

2017.07.18. 15:16

Hetvenéves Carlos Santana, a mexikói zenészlegenda

Címkék#Santana

Július 20-án lesz hetvenéves Carlos Santana virtuóz mexikói gitáros, zeneszerző, a latin rock megteremtője. A művész eddig tizenegy alkalommal járt Magyarországon, először 1983 májusában.

Carlos Augusto Alves Santana a mexikói Autlán de Navarróban született. Apjának latin zenekara volt (1983-ban fia Havana Moon című szólóalbumán is előadott egy hagyományos dalt), fiát ő tanította hegedülni, majd nyolcéves korától gitározni. Carlos eleinte csak bluest játszott, B. B. King és John Lee Hooker mellett hatott rá a mexikói zenét és a rock and rollt összekapcsoló, elsősorban a La Bamba előadójaként ismert Ritchie Valens is.

A család előbb a határhoz közeli Tijuanába, majd 1967-ben a határ túlsó oldalára, az Egyesült Államokba költözött. Carlos San Franciscóban lett tagja az Azteca zenekarnak, majd zenésztársai egy részével és más muzsikusokkal megalakította a Santana Blues Bandet. Mint azt az MTI megírta: első emlékezetes koncertjüket a Filmore Westben adták, az önfeledten ünneplő közönség nyomban lerövidítette az együttes nevét: Santana. Mindenkit elvarázsolt az új hangzás, a rock, blues, salsa, jazz és afrikai ritmusok latin zenével átitatott elegye, melynek védjegyévé a virtuóz gitáros sodró, önmagába vissza-visszatérő témái váltak.

1969 augusztusában meghívást kaptak Woodstockba, fellépésük a fesztivál egyik csúcspontja volt, a CBS kiadó azonnal szerződtette őket. A fesztiválról készített film és lemez is növelte népszerűségüket, a két hónappal Woodstock után megjelent első, Abraxas című albumukból még abban az évben hatmillió példányt adtak el. A korongra olyan számokat rögzítettek, mint a Samba Pa Ti, Mother's Daughter, Oye Como Va és a Peter Green-féle Black Magic Woman egybekomponálva Szabó Gábor Gypsy Queenjével. Amerika meghódítása után Európa következett, koncertek és lemezek hosszú sora.

A Caravanserai című platinalemez 1972-ben egyértelmű irányváltás volt a fúziós jazz felé, a Rolling Stone magazin Santana feltámadásáról írt. A hetvenes években John Coltrane özvegyével, Alice Coltrane-nel készített free jazz felvételeket (Illuminations, 1974), és kiváló zenészekkel (Jules Broussard, Tom Coster, Stanley Clarke, David Brown, Michael Shrieve, Leon „Ndugu” Chancler) vette fel a Borboletta (1974) című stúdióalbumot.

Mivel szoros szálak szálak fűzték a The Mahavishnu Orchestra gitárosához, John McLaughlinhoz, az ő érdeklődése is a meditáció, a hindu vallás felé fordult. A New Yorkban élő Srí Csinmoj guru tanítványává fogadta, vallási nevet is kapott: Devadip, azaz „A lámpás, a fény, Isten szeme”. Több albumot készített a hinduizmus jegyében, a legemlékezetesebb talán a Swing Of Delight duplalemez 1980-ból, az első digitálisan készült rockalbum, amelyen Wayne Shorter, Herbie Hancock, Ron Carter és Tony Williams is játszott.

A rendkívül sikeres Amigos című albumot (1976) a Rolling Stone magazin a hazatérés nagylemezének nevezte. A kemény funkyt és a latin zenét egymásba szövő Dance, Sister, Dance, a Let It Shine és a romantikus hangzású, instrumentális Europa (Earth's Cry Heaven's Smile) ismét felkapaszkodott a listák csúcsára. A nyolcvanas évtized kiemelkedő lemezei a Zebop (1981), a Nelson Mandela előtt tisztelgő Freedom (1987) és a fiát köszöntő Blues For Salvador (1987), amelyért a következő esztendőben megkapta első Grammy-díját.

A kilencvenes években a kritikusok fanyalogtak neve hallatán, azt állítván, hogy képtelen megújulni, s a kiváló szerzeményeket tartalmazó Milagro (1993) szenvedélyességével, lendületes ritmusaival valóban a régi időket idézte. Carlos Santanát 1998-ban beválasztották a rock and roll-hírességek csarnokába. Az évtized végére maradt a nagy dobás, az 1999-ben kiadott Supernatural című albumot nyolc Grammy-díjra érdemesítették. Valóban természetfeletti teljesítmény: a korong 30 millió példányban kelt el, 18 héten át vezette a Billboard 200 listáját, két szerzemény, a Smooth és a Maria Maria pedig 12, illetve 10 hétig tartotta magát a Billboard Hot 100 csúcsán. Az albumon a zenészvilág olyan kiválóságai muzsikálnak a gitárossal együtt, mint Eric Clapton, Lauryn Hill, Jean Wyclef, Rob Thomas és Dave Matthews.

A Shaman (2002), majd az All That I Am (2005) című albumok kevésbé voltak sikeresek. 2012-ben rögzítette a főleg instrumentális szerzeményeket tartalmazó Shape Shifter korongot, 2013-ban pedig Santana IV. címmel készített lemezt azokkal a zenészekkel, akikkel a Santana III-at rögzítették több mint negyven évvel korábban. 2014-ben jelent meg első spanyol nyelvű lemeze, a Corazón.

Carlos Santana eddig tizenegy alkalommal járt Magyarországon, először 1983 májusában. A Budapest Sportcsarnokban tartott koncertjének ráadásszünetében tudta meg, hogy fia született: másfél óra varázslat következett. 2004-ben az „újszülött” apja zenekarának billentyűseként járt Budapesten. 2008-ban az 56-osok terén rendezett Kapcsolat koncerten több mint 300 ezer ember előtt játszott, olyan nagy kedvvel, hogy már a kezdési időpont előtt tíz perccel belecsapott a húrokba. 2011-ben a Budapest Arénában tartott koncertjén azt javasolta a közönségnek, hogy a főváros állítson szobrot mesterének, Szabó Gábornak, aki megtanította őt bluest játszani. Az örökifjú virtuóz, aki 2010-ben fellépés közben kérte meg éppen dobszólózó barátnője kezét, jelenleg is koncertkörúton jár, egészen novemberig nap mint nap az Egyesült Államok és Kanada nagyvárosaiban lép fel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!