Lakberendezés

2010.01.30. 07:53

Stílusakadémia: Neobarokk

Az 1800-as évek végétől induló neobarokk stílussal rokon szemléletű kortárs neobarokk belsőépítészeti, lakberendezési tendencia a korábbi trend, a minimalizmus ellentétjeként jelent meg.

BAMA

Az elmúlt 3-4 év még ma is igen kedvelt irányzata a luxust, a pompát, és a csillogást közvetíti. A történelmi barokk és a rokokó stíluselemeit vegyítve egy új tendenciát hozott, amely eredetéhez hasonlóan az aprólékos díszítést, a színpadiasságot, a látványos megoldásokat kedveli. Ez az életörömöt sugárzó trend a korábban uralkodó letisztult, high-tech minimál szigorú vonalainak feloldásaként jelent meg. A lakberendezésbe visszahozta a barokkos vibrálást és ötvözte az ultramodern technikákkal.

A neobarokk eszközei a csillogó és matt felületek játéka, a korábbi homogén ellentéteként a rafinált világítási megoldások, az arannyal, kristállyal, és burjánzó, organikus mintákkal díszített enteriőr. Kedvelt díszítő motívumai a növényi minták, levelek, virágfejek, melyek megsokszorozva jelennek meg. Ezek a minták tapétákon, falburkolatokon is megjelennek. Történelmi eredetéhez hűen kedveli a faragott, arany képkereteket, tükörrámákat, a kimunkált gyertyatartókat ám mindezt modernizálja.

A rokokó, ovális támlájú, kecses lábú székformák ebben a stílusban plexiből készülnek, vagy az arannyal, ezüsttel, feketével festett fakeret különleges, extrém kárpitot kap egy fotó-nyomott, vagy egy állatmintás textil képében. Az új stílus szereti a puha és nemes anyagok használatát és az erős színeket: a vöröset és a lilát, melyet sok feketével és arannyal egészítenek ki. Az összhang, a végeredmény azonban a nehézkes barokkal ellentétben könnyed, játékos, buja és elsősorban ultramodern.

Neobarokk luxus a Lakáskultúra galériájában >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!