képzőművészet

2017.07.28. 17:44

Stabilabbá és kiszámíthatóbbá válik a magyar műkincspiac

A szakemberek idén az ügyfélkör bővülését és a megemelkedett árszint megtartását várják – közölte a műtárgypiaci változásokról szóló felmérést végző kommunikációs cég.

A magyarországi műtárgypiacon a becsült forgalom évente 15-20 milliárd forint között mozog. 2013-ban kezdődött egy kisebb élénkülés, amely a mai napig tart, a tavalyi pedig már kifejezetten sikeres évnek számított. Az aukciókon több rekordár is született, emellett az általános árszínvonal is emelkedett, a galériák és a műkereskedők többsége javuló forgalomról számolt be. Az optimizmust 2017 első félévének tapasztalatai is tovább erősítik.

Magyarországon a műtárgypiac forgalmának nagyjából a 70-75 százaléka festményeladásokból származik, a gyűjtők körében még mindig a klasszikus és a huszadik század első feléből származó modern és avantgárd művek a legnépszerűbbek.

Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze szerint a hazai műkincspiac a válság óta egyre stabilabb és kiszámíthatóbb, de az igazán kvalitásos képek, az úgynevezett gyűjtői darabok a válság éveiben is keresettnek számítottak. Amiben akkor visszaesést tapasztaltak, azok a kisebb mesterek művei voltak.

„Az utóbbi években a gyűjtői kör összetétele és ezzel párhuzamosan az érdeklődés is kezd megváltozni. Sokan például jó nevű grafikákba fektetnek be, de egyre népszerűbbek az úgynevezett iparterv generáció művészei is, vagyis a hatvanas-hetvenes évek ma is aktív kortárs alkotói, mint például Keserü Ilona, Bak Imre, illetve Lakner László”

- hangsúlyozta a művészettörténész. Hozzátette: máig is a legkeresettebb magyar festők közé tartozik Magyarországon és külföldön egyaránt Csontváry Kosztka Tivadar, Gulácsy Lajos, Szinyei Merse Pál, Mednyánszky László, Munkácsy Mihály, Vaszary János, valamint azok a modern festők, akik a 20. század első felében kapcsolatban álltak az európai művészekkel, mint például Kádár Béla, Scheiber Hugó és Czóbel Béla.

Az érdeklődést azonban nagyban befolyásolja, hogy a magyar alkotók közül kik jelennek meg a nagy külföldi kiállításokon. Tavaly például a Guggenheim Múzeumban rendezett Moholy-Nagy-életműkiállítás után novemberben a Sotheby's New York-i árverésén rekordáron, 6 millió dollárért, azaz 1,7 milliárd forintért kelt el egy Moholy-Nagy-zománckép.

A magyar műtárgypiac fellendüléséhez az is hozzájárul, hogy évről évre egyre több külföldi gyűjtő figyelme fordul a magyar alkotók felé.

„Szerencsére a világ minden tájáról bukkannak fel magyar képek, nemrég egy új-zélandi aukciósház egy Berény Róbert-kép kapcsán kérte ki a véleményünket. Legutóbb pedig egy angol aukciósház egy nagyon korai Rippl-Rónai-mű kapcsán keresett meg minket. A magyar vonatkozású műkincspiac egyik különlegessége, hogy szinte folyamatosan kerülnek elő eddig rejtőzködő művek. Nekünk pedig az a legfőbb célkitűzésünk, hogy ezeket a műtárgyakat haza tudjuk hozni külföldről”

- emelte ki Kelen Anna. Hogy ha ez a tendencia tovább erősödik, várhatóan a magyar műkereskedelmi piac mérlege pozitív lesz majd 2017 végén – zárta a művészettörténész.

Borítókép: részlet Csontváry Kosztka Tivadar – 1908 – Mária kútja Názáretben című művéből

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!