Kultúra

2017.05.09. 14:58

Kiállítás nyílt a tatai kézilabda történetéről

Címkék#Tata

A tatai kézilabdasport történetéről nyílt állandó kiállítás az új Városi Sportcsarnokban május 4-én. A tárlat összeállítását több hónapos gyűjtőmunka előzte meg, melynek során a szervezők felhívása nyomán folyamatosan érkeztek a különböző tatai relikviák.

kemma.hu/Ábrahám Ágnes

A 2016 végén megépült tatai sportcsarnok elsődlegesen a kézilabda utánpótlás és felnőtt csapatok otthona. Vámosi László a kiállítás szervezője a helyszínen elmondta:- a tárlat ötlete a városi sportcsarnok tavalyi átadásakor született, amikor arra gondoltak, hogy jó lenne arról a sportról bemutatni egy kiállítást, amelynek leginkább otthont ad az intézmény.

A kiállítás egyik fő alakja, a mai értelemben vett tömegek játékát, a sportot Magyarországon meghonosító tatai Esterházy Miksa, aki 1875-ben a Magyar Atlétikai Club megalapításával világhódító útjára indította a magyar sportot. Esterházy maga is sportolt, versenyzett, és a gyaloglásban elért sikerei miatt kapta a „Viator” nevet, melynek jelentése: gyalogló, vándor. A MAC első elnökeként, 1875. május 6-án megszervezte Európa első nyilvános atlétikai versenyét és kinyomtatta Gyaloglási Kalauzát.

Szerteágazó kapcsolatrendszerén túl, a sport minél szélesebb körű megismertetéséért cikkeket írt, előadásokat és sportági bemutatókat is szervezett. Esterházy Miksa 46 évesen, hirtelen halt meg Tatán. Az általa szervezett atlétikai viadal emlékére május 6-át a Magyar Sport Napjává nyilvánították. A magyar kormány 2012-ben Esterházy Miksa Díjat alapított a sport népszerűsítésében, a sportélet fejlesztése érdekében, a hazai és a nemzetközi sportéletben hosszú ideig eredményesen dolgozó személyek részére, melyet szintén május 6-án, a Magyar Sport Napján adnak át.

A kiállítást megnyitó Michl József Esterházy Miksa életútjával, és a sportban betöltött szerepével kapcsolatban kiemelte:- Esterházy munkássága abban erősít meg bennünket, hogy soha ne legyünk kishitűek. Ha mi itt helyben, kicsiben továbbra is a magunk életét szabályozva, magunkat építve és erősítve rakjuk össze a magunk és közösségünk életét, akkor van esélyünk túlélni.

A sporttörténeti tárlat a szervezők szándékai szerint tovább fejlődik majd, és a jövőben újabb információkkal és tárgyakkal bővül a Városi Sportcsarnok folyosóján.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!