Kultúra

2016.10.13. 07:07

Ezt lehet tudni a Tatabányán talált rézkori szerelmespárról

Egy körülbelül negyvenéves férfi és egy harminc év körüli nő 5000 éves csontvázát találták meg a régészek a tatabányai ipari park egyik építkezésén két héttel ezelőtt. A leleteket szerdán a Tatabányai Múzeumban mutatták be a szakmabelieknek és az érdeklődőknek.

V. T.

Az ásatások menetéről és eredményéről részletesen beszámolt Kisné Cseh Julianna. Az építkezés helyszínén, a  Szent György-patak mentén meghúzódó dombos területen két méter mélységben bukkantak a régészeti objektumra.

A löszös, agyagos talajon a rétegződések és a különböző talajtípusok színe alapján határozták meg a régészeti objektumok helyét. Ezek közül kettő nem tartalmazott leleteket, az egyikben azonban mintegy 80 centiméter mélyen egy sírra, abban egy összefonódó emberpárra bukkantak. A vizsgálatok során kiderült, hogy a pár férfitagja egy 150 centiméter magas, robusztus testalkatú férfi lehetett, a nő pedig 140 centiméteres, meglepően ép, de kopott fogazattal. Az agyagos talajon rossz állapotban megmaradt csontok szétválasztásában, és az elsődleges vizsgálatokban segítette a régészek munkáját Bölkei Zoltán antropológus – jelenleg mentős –, aki a csontvázakat összerakta és a múzeumban be is mutatták az érdeklődőknek. A csontvázakról, a most megtalált leletek különlegességeiről pénteken tart tájékoztatót az antropológus szakember és az ásatásvezető régész.

Kisné Cseh Julianna szerint az emberpár a rézkorban, mintegy 5000 évvel ezelőtt élhetett: a sírokban talált csont- és anyaggyöngyök típusa, a két mérésre szolgáló fémedény, a Mediterráneumból származó két fésűskagyló és a kagylóból faragott, épen megmaradt ékszerek alapján ezek az emberek a Lengyelországtól az Al-Dunáig terjedő Badeni kultúra népességéhez tartoztak. Ez a népesség az állatokat már nem csak a húsáért vadászta, ismerte a kocsit, az ekéket és az állatokat igába fogta.

Térségünkben hasonló rézkori leletekre – kevesebb melléklettel – Környe és Kecskéd, valamint Tatabánya-Kertváros és Dózsakert határában bukkantak eddig a régészek.

Kisné Cseh Julianna szerint a leletek azért értékesek, mert térségünkben, bár előfordulnak rézkori tárgyak, ritkán akadnak ilyen jellegű és jelentőségű kincsekre. A szakember számára a legemlékezetesebb a dózsakerti dinnyeföldeken néhány éve megtalált temető volt, ahol mintegy harminc sírt tártak fel. Az ásatások az ipari parkbeli építési terület újabb részein folytatódnak tovább.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!