Kultúra

2016.10.13. 07:07

Ezt lehet tudni a Tatabányán talált rézkori szerelmespárról

Egy körülbelül negyvenéves férfi és egy harminc év körüli nő 5000 éves csontvázát találták meg a régészek a tatabányai ipari park egyik építkezésén két héttel ezelőtt. A leleteket szerdán a Tatabányai Múzeumban mutatták be a szakmabelieknek és az érdeklődőknek.

V. T.

Az ásatások menetéről és eredményéről részletesen beszámolt Kisné Cseh Julianna. Az építkezés helyszínén, a  Szent György-patak mentén meghúzódó dombos területen két méter mélységben bukkantak a régészeti objektumra.

A löszös, agyagos talajon a rétegződések és a különböző talajtípusok színe alapján határozták meg a régészeti objektumok helyét. Ezek közül kettő nem tartalmazott leleteket, az egyikben azonban mintegy 80 centiméter mélyen egy sírra, abban egy összefonódó emberpárra bukkantak. A vizsgálatok során kiderült, hogy a pár férfitagja egy 150 centiméter magas, robusztus testalkatú férfi lehetett, a nő pedig 140 centiméteres, meglepően ép, de kopott fogazattal. Az agyagos talajon rossz állapotban megmaradt csontok szétválasztásában, és az elsődleges vizsgálatokban segítette a régészek munkáját Bölkei Zoltán antropológus – jelenleg mentős –, aki a csontvázakat összerakta és a múzeumban be is mutatták az érdeklődőknek. A csontvázakról, a most megtalált leletek különlegességeiről pénteken tart tájékoztatót az antropológus szakember és az ásatásvezető régész.

Kisné Cseh Julianna szerint az emberpár a rézkorban, mintegy 5000 évvel ezelőtt élhetett: a sírokban talált csont- és anyaggyöngyök típusa, a két mérésre szolgáló fémedény, a Mediterráneumból származó két fésűskagyló és a kagylóból faragott, épen megmaradt ékszerek alapján ezek az emberek a Lengyelországtól az Al-Dunáig terjedő Badeni kultúra népességéhez tartoztak. Ez a népesség az állatokat már nem csak a húsáért vadászta, ismerte a kocsit, az ekéket és az állatokat igába fogta.

Térségünkben hasonló rézkori leletekre – kevesebb melléklettel – Környe és Kecskéd, valamint Tatabánya-Kertváros és Dózsakert határában bukkantak eddig a régészek.

Kisné Cseh Julianna szerint a leletek azért értékesek, mert térségünkben, bár előfordulnak rézkori tárgyak, ritkán akadnak ilyen jellegű és jelentőségű kincsekre. A szakember számára a legemlékezetesebb a dózsakerti dinnyeföldeken néhány éve megtalált temető volt, ahol mintegy harminc sírt tártak fel. Az ásatások az ipari parkbeli építési terület újabb részein folytatódnak tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!