Kultúra

2015.11.10. 15:04

Úny temetőjében helyezik örök nyugalomra Horváth Károlyt

November 21-én délután búcsúztatják a múlt héten hatvanöt éves korában elhunyt Horváth Károly zeneszerzőt, előadóművészt, a zalaegerszegi Griff Bábszínház korábbi igazgatóját a Komárom-Esztergom megyei Úny temetőjében.

MTI

 Horváth Károly 1950-ben született Nagyváradon. A bukaresti zeneakadémián végzett, 1975-től a bukaresti televízió magyar adásának állandó munkatársa volt. Concorde és Táltos néven megalapította Erdély legelső folkegyütteseit. Nevéhez fűződik az első Siculus könnyűzenei fesztivál, a Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, a Székelyudvarhelyi Ünnepi Játékok létrehozása.



A sepsiszentgyörgyi színház zenei vezetőjeként (1975-1987) számos romániai magyar színház előadásaihoz írt színpadi zenét. Magyarországra 1987-ben települt át, 1987 és 1992 között a Mákvirág folkegyüttessel több világturnén vett részt.
   
Az ezredfordulón Veszprémi Petőfi Színház, majd a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház zenei vezetője volt. 2007-től 2012-ig igazgatta a Griff Bábszínházat, majd a székesfehérvári Koronázási Szertartásjáték zeneszerzője, zenei vezetője volt. Zeneszerzőként, hangszeres zenészként több színházban dolgozott, román, német előadásokhoz, valamint magyar és román filmekhez írt zenét. Több mint 200 színpadi mű kísérőzenéjét komponálta.
   
Önálló musicaljei közül a legsikeresebbek a Síp a tökre, a Leányrablás, a Laura és a Nőpápa című produkciók. Több nemzetközi fesztiválon szerzett díjakat, a Finito című előadás zenéjéért 2007-ben elnyerte a Színikritikusok díját.
   
Horváth Károlyt a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház, a zalaegerszegi Griff Bábszínház, és a székesfehérvári Vörösmarty Színház saját halottjának tekinti, temetésén Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója mond búcsúztatót - olvasható a közleményben.

Címkék#Úny

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!