Kultúra

2015.11.11. 17:04

Harmincöt évet ünnepelt a tarjáni nemzetiségi dalkör

Címkék#Tarján

Harmincöt éves lett a német nemzetiségi dalkör és ebből az apropóból ünnepelt a település apraja nagyja a hétvégén.

W.Zs.

A csoport máig tartó töretlen népszerűségét jól mutatja, hogy a születésnapi rendezvényen pillanatok alatt megtelt a százötven főre terített asztal a Kultúrházban. Az ünnepségen Marx Ernő polgármestert; Dr. Martin Mihály alpolgármester; Miskovics Máriát, a Német Önkormányzat elnökét; Stréhli Györgyöt, a Zenei Egyesület elnökét és Eipl Józsefet, a Baráti kör elnökét külön köszöntötték, valamint az egyesületek, intézmények vezetőit és tagjait, a zenei egyesület valamennyi csoportját, régi és jelenlegi kórustagokat.



– A tarjáni nemzetiségi dalkör 1980-ban alakult, azzal a célzattal, hogy községünkben a még meglévő német-sváb dalokat összegyűjtsék, gyerekeinknek, unokáinknak tovább adják – elevenítette fel a kezdeti éveket Godóné Stréhli Franciska. Az alapítótag egyben kórusvezető nem győzte megemlíteni azt a sok támogatást - egyebek mellett a mindenkori településvezető részéről -, amelynek köszönhetően a csoport egyre látványosabban fejlődött az évtizedek alatt.

Apropó számok! Az eddig eltelt 35 év alatt csaknem 100 tagja volt a dalkörnek. Eddig 150 dalt sikerült összegyűjteni, de még akadnak dalok, amelyeket nem énekelnek. Reméljük – tette hozzá a vezető – hogy a dalkör még sokáig tudja ápolni a hagyományokat, és tovább tud énekelni maguk és mások örömére. Hiszen tudjuk, mondta Kodály Zoltán a „Zene nemesíti és Istenhez emeli a lelket!”

A kérdésre, mi az, ami összetartja a tagokat, egyként feleltek a jelenlévők: szeretünk énekelni! Az eltelt évek során sokan ismerkedtek meg a fellépések előtti izgalmakkal, a sikerek nyújtotta örömökkel. Jelenleg 27-en vannak és minden héten a Kultúrházban próbálnak.

– A fellépések során baráti kapcsolatok szövődtek más énekkarokkal, és sok emberrel ismerkedtek meg a zene világából. Felsorolni is lehetetlen, hogy hány helyen léptünk már fel, részt vettünk és sikeresen helytálltunk több nagyszabású rendezvényen, nem csak bel-, hanem külföldön is, ami minden dalkör vágya – adta meg a tökéletes végszót Mező Lászlóné Erzsébet, aki a kórus mondhatni legtapasztaltabb tagja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!