Kultúra

2015.11.25. 12:06

Földes Lívia absztrakt festményei a Monostori erődben

Földes Lívia Kedvenc színem a tenger… című kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők a Monostori erőd Jókai termében.

V.T.

Az alkotó absztrakt képeiből első alkalommal jelentkezett közönség előtt: a féltucatnyi akrill képről, a pénteki megnyitón Ballun Viktória festőművész beszélt. Földes Lívia korábban verseket is írt: ezekből válogatott néhányat a megnyitóra, amelyet Tóth Rita színművész szavalt el. E versek adták a lírai keretet a festményekhez, a címeket is jobbára e szabad áramlású versek egy-egy gondolata ihlette. Megállásra késztető képeivel az alkotó a tudatalattinkban rejtező érzésvilágot tárja elénk.



Földes Lívia a festészet mellett fotózással is foglalkozott: az objektívvel megörökített természetfotói, tájképei megelőlegezték azt a kifejezésmódot, amit most az absztrakt képeken tárt elénk. A technikája kiforrottságra utal: több rétegben viszi fel a színeket a vászonra, amelyek hol tobzódó harsányságukkal, a vonalak és formák kusza lendületével, hol visszafogott szelídségükkel, ösztönösségükkel ragadnak meg. A megjelenítő ábrázolástól a nagy elődök, például Kandinszkij hatására jutott el a színek és vonalak „élni vágyásáig”, az emóciók elvont megfogalmazásáig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!