Kultúra

2014.12.14. 09:47

Turczi Istvánt is meglepte a Prima Primissa-díj

A tatai származású költő úgy érezte, hogy a másik két jelölt mögött már ott van az életmÛvük, neki viszont az továbbra is csak lehetÕség.

Palásti Péter

Turczi István, a Tatáról induló, és szinte az egész világot meghódító író, költÕ, mÛfordító kapta magyar irodalom kategóriában a Prima Primissima-díjat az idén. Legújabb elismerésének átvétele után beszélgettünk vele.

 

Sokadik kitüntetése ez. Talán Õ sem tudja, hogy hányadik. Nem is érdekes. Az viszont igen, hogy miként értékeli. Elmondta, hogy nagy meglepetés volt számára. A jelölésnek is rendkívül örült, neki már az felért egy gyÕzelemmel. Nem számított rá, hogy megkapja. FÕleg azért nem, mert úgy érezte, hogy a másik két jelölt mögött már ott van az életmÛvük, neki viszont az továbbra is csak lehetÕség.

Ennek tudatában nem készült köszönÕ-beszéddel, rögtönzött a színpadon. Úgy fogalmazott, hogy szerinte a 31 tagú zsÛri nem irodalmi alkotásokat, és életmÛveket  hasonlított össze, hanem a társadalmi, közéleti tevékenységet és aktivitást vette inkább figyelembe. Majd viccesen megjegyezte, talán nem tudtak dönteni a másik kettÕ között... Boldoggá tette az is, hogy tudomása szerint igen sok közönségszavazatot kapott, ami talán összefüggésben van ismertségével.

Az viszont biztos, hogy a sok gratuláló között ott volt Áder János köztársasági elnök a feleségével, Demján Sándor, a díj alapítója, több miniszter és számos ismert személyiség. Még fel sem dolgozta a péntek esti hatalmas élményt, amikor másnap, pontosan egy héttel ezelÕtt a Malek Andrea által adott koncerten két dal között felkapcsolták a lámpákat, s külön köszöntötték Prima Primissaként.

Tették ezt azért is, mert az énekesnÕ új lemezének öt dalszövegét Õ írta, négyet pedig az ugyancsak Prima Primissima-díjas Dusán. Turczi Istvántól megtudtuk azt is, hogy ezen az új albumon számára az “Ébredés” a legfontosabb, ami a Sztracsatella címÛ film fÕcímdala volt egykoron. Most viszont átírták, modernizálták, s így igazi, ütÕs kis négynegyedes blues lett belÕle.

Több évtizedes irodalmi munkásságának kulcsmondataként a következÕt nevezte meg: “LegfÕbb tartozásunk az idetartozás.” A hazaszeretet olyan tömör kifejezése ez, amikor két, hasonló hangzású, de egészen más jelentésÛ szóval tesz vallomást a “Csak egy lépés” címÛ versében.  Õ maga egyébként nagyon sok lépést tett meg a tatai szülÕi háztól napjainkig.

Igazi világutazóvá vált, hiszen számos tisztségének és nemzetközi irodalmi ismertségének köszönhetÕen nagyon sok országban volt önálló estje, elÕadása. A közelmúltban például Peruban és Ecuadorban járt, legközelebb pedig Tajvanra megy, ahol egy buddhista szerzetesközpontban tart angol nyelvÛ elÕadást a vallás és a költészet kapcsolatáról.

Következő nagy terve, hogy legújabb verseskötetének elkészítése után 2015 szeptemberétÕl elindítsa az írásmÛvészeti tanszakot a Budapesti Kommunikációs FÕiskolán. Ott film- és színház dramaturgiát, szépírást, reklámszöveg-készítést és közéleti beszédírást is tervez tanítani. Teszi majd ezt is hármas hitvallása jegyében, ami így szól: sors, gondviselés, szerencse.


Nagyobbik fia elsÕ magyar diákként járt a NASA-ban
A szólás szerint minden sikeres férfi mögött ott áll egy nagyszerÛ nÕ. Turczi István esetében felesége, Anna. Az az asszony, aki tanárként kezdte pályafutását, ám már sok év óta a biztosítási szakmában dolgozik, melynek ma már Õ az egyik meghatározó alakja. Természetesen a családjukon belül is az. Annak ellenére, hogy jóval kevésbé ismert, mint a férje, de még nagyobbik fiukat, Dávidot is többször látták már különbözÕ tévécsatornák mÛsoraiban, mint Õt. Mert elsÕszülött gyermeke az a srác, aki a középiskolás diákok közül hazánkból elsÕként került az amerikai Ûrkutatás központjába, a NASA-ba. Õ azóta elvégezte a Budapesti MÛszaki Egyetemet, ahol számítógépes mérnök lett, s jelenleg egy világcég londoni központjában dolgozik fejlesztÕmérnökként. Hobbija a hagyományos társasjátékok új változatainak tervezése, melyek közül a Redacted máris világhírÛ. A 27 esztendÕs fiatalember öccse, Ádám még gimnazista, Õ jövÕre fog érettségizni. Angolból, franciából és spanyolból már letette a nyelvvizsgát, szépen zongorázik, imádja a zenét, ennek ellenére közgazdásznak készül.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!