Kultúra

2014.12.07. 14:36

Slam poetry: Negyven százalék írás, hatvan százalék előadás

Laboda Róbert slammer saját bevallása szerint nem tudja pontosan, mi is az a slam poetry. 3 perces interjúnkban azért megpróbáltuk tisztázni az alapokat azok kedvéért, akik még nem találkoztak a műfajjal.

F. M.

- Költészet vagy rap?
- A költészethez áll közelebb. Költői képekkel, hasonlatokkal, megszemélyesítésekkel operálunk. Mi élő szövegekkel dolgozunk, és ezek a szövegek egyszerűen nem működnek az ilyen eszközök nélkül, sem írott, sem előadott formában. A rapzenében emellett nagyon fontos a zenei aláfestés.

- Művészet vagy szórakoztatás?
- Attól függ, hogy milyen szinten műveli az ember. Ha szórakoztatni szerettem volna ma este, akkor elmondok három nagyon vicces szöveget, amelyeket akkor írtam, amikor elkezdtem a műfajt. Később azonban rájöttem arra, hogy az ilyen szövegek lényege az elsőkörös „punch-poén”, de ez nem gondolkodtat el, nem késztet a gondolatmozaikok összerakására. Szerintem a slam poetry művészet.

- Írás, vagy előadás?
- Most nagyon pontosan fogalmazok: negyven százalékban írás, hatvan százalékban előadás. Vannak olyan slammerek, akiknek írott formában nem feltétlenül működik a szövegük, az egész lényege az előadásban van.

- Mainstream, vagy underground?
- Abszolút underground. Szerintem nem is lesz mainstream.

F. M. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!