Kultúra

2012.09.08. 12:53

Közös Balla-kiállítás Dorogon

Címkék#Dorog

Régmúlt és közelmúlt: felívelő és leépített bányászat. A fotográfus és fotós-grafikus- képzőművész fia közös tárlaton emlékeztetnek egy nagy értékű ipari kultúra világára. Elsősorban a dorogi-tokodi-sárisápi-csolnoki szénmedence világára, néhai és ma még létező emlékeire, arcaira.

R. B.

 Dorogon a  Művelődési Házban, a bányászok MUKI becenevű otthonában Század/Vég címmel látható az a iállítás, melyen Balla András és Balla Gergely fotói sorakoznak. Hogyan látja két generációs két ember – s az itt most egyáltalán nem fontos, hogy apa és fia – mindazt, amit bizonyított ez a kor önmagáról.

A szénbányászat hőskorából, felíveléséből, múltjából és szomorú leépüléséből tudósító alkotók nemcsak ipartörténetet, hanem emberi múltat állítanak elénk, egyfajta keresztmetszetét azoknak a – Balla szavaival – lelkületi emlékeknek, amit?l érték volt, ami itt született.

Balla Andrásról, a kertépítő mérnökről és Balogh Rudolf-díjas fotóművészről  sokat és sokszor írtunk; fia, Gergő (Gergely…) fényképészetet tanult, majd Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakán végzett, jelenleg tanársegéd a Pázmány Péter Katolikus Egyetem esztergomi Vitéz János Karán.

A kiállítás alkalmat ad arra is, hogy nyilvánosságra kerüljön: Balla Andrást beválasztották a Magyar Művészeti Akadémia tagjai közé; a képző- és iparművészeket, irodalmárokat tömörítő szervezet mintegy kétszáz tagja között (közülük a döntő többség magyarországi alkotó) így most már hét fotográfus van. Felvételét hosszasan szorgalmazta néhai elnökük, Makovecz Imre. A döntést élete Balla meghatározó részeként értékeli és igen nagy megbecsülésnek tartja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!