Kultúra

2011.09.19. 06:59

Divatbemutatót rendeztek a kislányok a szlovák házban

Áldozott a Kulturális Örökség oltárán Oroszlány is. Az országos programhoz kapcsolódva népviseletbe bújva különböző kulturális rendezvényeknek adott otthont a szlovák tájház.

Wágner Zsanett

A hagyományok előtti tisztelgésre, illetve azok ápolására buzdította a szlovák kisebbségi önkormányzat, a szlovák klub és Oroszlány Barátainak Köre a Kulturális Örökség Napjai alkalmából a tájházat felkereső érdeklődőket.

A település általános iskoláiból 150 gyermek látogatott ki szombaton a tájházhoz, akik először Szigetvölgyi Istvánné tárlatvezetésével bejárták a csaknem 170 éves parasztház minden zeg-zugát. Az ezt követő totó kérdései az elhangzottakhoz kapcsolódtak. A következő program elsőként a leányoknak kedvezett: a népviseleti ruhadarabokat rejtő szekrény került középpontba, s kisebb divatbemutató kerekedett a szobában. Később Ocskai Simon vezényletével szlovák népdalt tanulhattak a résztvevők. A nap további része játékokat tartogatott az érdeklődők számára: mindenkinek tetszett az úgynevezett diótörő, ügyességi és gyorsasági játék. Majd a pajtában Licskó István keramikusművész kalauzolta el a vendégeket az agyagozás világába – az ifjak legnagyobb örömére az elkészített remekműveket, különböző figurákat hazavihették emlékbe. A nemrégiben épített kemencében sült a lángos, de patiszonos tócsi is készült.

A vasárnapi programok a Krídlovka gyermek fúvószenekar előadásával egészültek ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!