Kultúra

2011.07.13. 16:08

Tardoskedden táboroztak a környei táncos palánták

Címkék#Környe

A környei Szivárvány Táncegyüttes aprótalpú tagjai 15. alkalommal táboroztak Tardoskedden. A testvértelepülésen szívesen fogadták a gyerekeket, s bevezették őket a helyi hagyományokba.

kemma.hu

Tizenötödik alkalommal szervezett tánctábort a szlovákiai Tardoskedden a környei Szivárvány Táncegyüttes az általános iskola művészeti tagozatának kis néptáncosai számára. A gyerekek és kísérőik a napokban érkeztek haza, ezúttal is számos élménnyel, emlékkel gazdagodva.

László Márta, az együttes vezetője szerint már szinte hazajárnak üdülni Környe testvértelepülésére. Az eltelt évek alatt számos kedves emberrel ismerkedtek meg, s ma már nemcsak táborozni, de fellépni is gyakran utaznak a Szlovák településre.

A táborban idén sem maradtak el a helyi népi kismesterségekkel kapcsolatos foglalkozások, a gyerekek kosarat fontak, fát faragtak, gólyalábaztak, „kettenjáróval” közlekedtek. Énekeket tanultak a helyi hagyományőrző csoport tagjaitól, táncokat gyakoroltak Ruzsik István, a pozsonyi Szőttes együttes egykori táncosa, és Vastag Richárd vendégkoreográfus segítségével.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kosarat is fontak a környei táncosok Tardoskedden
[/caption]

A tábori bütykölőben Staudinger Ágota, Jávorszky Mária és László Márta vezetésével batikoltak, követ festettek, hennáztak a fiúk és lányok, s emlékül – nevükhöz híven – szivárványos terítőket készítettek.
A gyerekek remekül érezték magukat, s kérték, ha lehet, jövőre még hosszabb időre utazhassanak Tardoskeddre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!