Kultúra

2010.05.30. 12:42

Picasso 95 képe Esztergomban

Címkék#Esztergom

Picasso Esztergomban címmel kiállítás nyílik a világhírű művész 95 grafikájából, litográfiáiból, szénrajzaiból és fametszeteiből június 1-jén 17.30 órakor.

M. T.

A kiállítás helye az Északi Kanonoksor. A Picasso kiállítás annak a nagyszabású, Esztergom város utazási irodája, a Gran Tours Utazási Iroda által szervezett tárlatsorozatnak a része, amely három éve indult, s amelynek részeként korábban Munkácsy, Goya és Chagall műveit láthatta nagyközönség.

A  festőművész bemutatandó 95 grafikai művének egy része 1926–1927-ből, míg a többi az ötvenes, illetve hatvanas évekből származik. Témáiban központi helyet foglal el a festő és modellje, kettőjük viszonya, amely Picasso számára nagy fontossággal bírt. Absztrakt munkái mellett ezen a kiállításon további különálló témái a portrék és az erotikus motívumok.

keretes39083>

A művész irodalmi témájú alkotásait a Vollard által 1931-ben kiadott, Honoré de Balzac Az ismeretlen remekmű című művéhez készített illusztrációk képviselik.

Balzac novellájának Picasso illusztrációival történő kiadása Ambroise Vollard francia műkereskedő, galériatulajdonos és kiadó ötlete volt. Vollard kiállítótermeiben számos korabeli művész (Vincent van Gogh, Paul Cézanne, Pierre, Auguste Renoir) kapott helyet alkotásainak bemutatására. Vollard kiadói minőségében számos remek művészt meg tudott nyerni könyvillusztrációk készítésére.

Ötleteinek kidolgozásához fáradhatatlanul újabb és újabb technikai megoldások után kutatott. Ennek megfelelően gyakorta alkalmazott vegyes technikákat.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!