Kultúra

2010.05.15. 14:06

Lezárt életművek hosszú hatásokkal

Címkék#Dorog

Pénteken Európa nap, a Párbeszéd napja címmel kezdődött az a hosszú évek korábbi munkájára alapozódó rendezvénysorozat, melynek keretében délután emlékkiállítás nyílt a Dorogi Galériában.

R. B.

Árvai Ferenc szobrászról és Furlán Ferenc festőművészről  így beszélt Wehner Tibor, Munkácsy-díjas művészettörténész:

„A két alkotó munkássága szorosan kapcsolódik az igényes kultúrmissziót is betöltő, évtizedek alatt egyéni arcú várossá váló település művészeti életéhez. Szobrász? Grafikus? Inkább sokműfajú, gazdag életművű alkotók – akiknek bár pályájuk lezárult, értékelősük még nagyon is hátra van.” – hangsúlyozta az ide is egyre szorosabban kötődő művészeti író.

Mert bár teljes életet éltek, kerek műalkotás-palettát hagytak hátra, a mi feleadatunk ennek nemcsak megőrzése, hanem megmérése, megítélése. Dorog gazdagabb lett velük; nemcsak térplasztikáik, hanem az intézményekben, otthonokban található, számos és korszakos alkotásuk által is. Furlán és Árvai végtelenül gazdag munkássága nem nyom nélküli – a helyét azonban mindenképpen meg kell találni. Itt és Európában egyaránt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!