Kultúra

2010.05.11. 18:26

Élővé válik a láthatatlan fólia

Címkék#Esztergom

Különleges látványosságok várják a látogatókat a Duna Múzeum. Az újdonságokról Mézes Nándorral, a múzeum informatikusával beszélgettünk.

Rafael Balázs

Hétfőn nyílt kiállításukon jó néhány érdekes dologra hívták fel a figyelmet. A legizgalmasabbnak tűnik egy első pillantásra sima üvegtábla. Ami egyszer csak élni kezd.
– Igen, mert bekapcsol egy projektor, és kivetít rá egy sereg tudnivalót a múzeumról.

– Első lépésben ez nem sok, hiszen vetítenek máshol is. De itt valami más is történik...
– Igen, mert ha odalép hozzá az ember, és megérinti valamelyik ábrát, az elkezd mozogni, majd továbblépteti a program, és egyszer csak benn vagyunk vagy a vetítőteremben, vagy a pancsolóban, a zsilipmodellek között. Ez tulajdonképpen egy új technika, az országban eddig két darab működik belőle. Úgy hívják, hogy holo touch screen, azaz érintőképernyőre és annak speciális fóliájára kivetített holografikus kép. Maguknak a számítás-technikusoknak is újdonság, félelmetes dolgokat lehet vele csinálni. A lényeg persze, hogy az az alapprogram, amit írtunk hozzá, mennyire gazdag és érdekes.

– Ha lett volna erre időnk, mi is eljátszottunk volna vele. S amikor hátrább léptünk, egyszer csak benne álltunk a folyóban.
– Ez már ismertebb illúzió: egy padlóreklámon jár a vendég; vannak cégek, amelyek egyfajta „padlószőnyeget” nyomtatnak. Mi itt a termeken „keresztülfolyatjuk” a Dunát, egy régi térképet használtunk fel erre, le lehet hajolni vagy guggolni, meg lehet nézni, milyen volt a korabeli Pozsony, Esztergom, Pest-Buda. Nagyon szellemes és nagyon érdekes – reméljük, mindkét technika tömegével tereli be hozzánk a látogatókat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!