Kultúra

2010.05.02. 13:00

Éless magánszínháza Tatabányára jön

Hajléktalanokról szóló színdarabot mutat be a Jászai Mari Színházban az Éless-Szín. Éless Bélával bezsélgettünk a magánszínház lehetőségeiről.

Mórocz Károly

– Nem túl nagy merészség magánszínházat működtetni a mostani válságos időkben?
– Nem volt más választásom – válaszolta Éless Béla, aki a hatvanas-hetvenes években a tatabányai Népház igazgatója is volt. – Tizenegy év után Budaörsön úgy döntött az önkormányzat, hogy ne legyek tovább színházigazgató. Úgy gondolom, van még feladatom, vannak elképzeléseim, ezért alakult tavaly az Éless-Szín. A Fővárosi Művelődési Házban kezdtünk, most a külső kerületekben, Kőbányán, Zuglóban, Pesterzsébeten kapunk helyet. Azokat érjük el, akik nem rendszeres színházba járók.

– Milyen darabokat mutatnak be?
– A korábbi színházamból a sikereseket, A néma leventét és a Társasjáték New Yorkban-t. Felújítottam az 1971-es tatabányai Kukabúvárok című darabot és a Hátamon a házam címűt. Bemutatóra is készülünk. Albee: Mindent a kertbe, május 27-én lesz a premier.

– Kedden este a Jászai Mari Színházban láthatják az Éless-Szín két darabját a nézők.
– Felhívtam Harsányi Sulyom László igazgatót, akivel már régen ismerjük egymást, és nagy örömömre fogad minket. Érdekesség, hogy a Kukabúvárokat olyan fiatalok játsszák, akik nem is éltek 1971-ben, amikor a Bányász Színpadnak ez a sikerdarabja volt. Egy régi szereplő maradt, a Hivatalnok, Englerth Miklós. A Hátamon a házam hajléktalanokról szól, több tatabányai szereplővel. Egykori játszótársam Hodossy Ildikó, Kaufmann Márta, Gengeliczky László és Englerth Miklós, a fiatalabb generációból Török Zsuzsa és Veszelka Anikó szerepel. Mindkét darab létrehozásában segített a szintén Tatabányáról induló Tóth Zsóka.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!