Kultúra

2010.03.08. 18:46

Nem csak Tibetről szólt az este

Címkék#Tatabánya

Sári László mesehősnek tekintette Kőrösi Csoma Sándort, onnan ered a vonzódása a keleti kultúra felé – többek között ez is elhangzott hétfőn a József Attila Megyei Könyvtárban, Tatabányán, ahol a tibetológussal Jász Attila beszélgetett.

Petrik József

Kőrösi Csoma Sándor, a nagy utazó a legendárium szerint egy ültő helyében olvasott el tízezer tibeti könyvet. Ez lett az alapja az elhíresült tibeti-angol szótárnak.

Egyebek mellett ezt is megtudhattuk azon az előadáson, amelyet hétfőn rendeztek a József Attila Megyei Könyvtárban. Jász Attila, az Új Forrás főszerkesztője faggatta a közönség előtt Sári László kelet-kutatót, írót.
Óriási érdeklődés övezte a rendezvényt, még a könyvtárosok helyén is érdeklődők kucorogtak a pult mögött.

A program egy filmetűddel kezdődött. Szemző Tibor zenéjéhez „Tibet hangját” Törőcsik Mari színművész adta kölcsön. Sári László pedig a történetért „felelt”.

A zsúfolásig telt teremben szinte áhítatos volt a csend. A mesés, ismeretlen Kelet hangulata pillanatok alatt kerítette hatalmába az érdeklődőket. Sári László elbeszéléséből kiderült, hogy a tibetológia iránti vonzódása Kőrösi Csoma Sándorig vezethető vissza, hiszen gyerekkora mesehősének tekintette a világutazót. Ebből következett a folytatás, illetve pályája kezdete.

Az estet Szamódy Zsolt fotóművésznek a Félfal Galériában helyet kapott tárlata, annak megnyitója tette teljessé. A felvételek – természetesen – „érintett” helyen, Indiában és Kínában készültek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!