Kultúra

2010.01.17. 09:32

Jubileumi évnyitó

Címkék#oroszlány

Teltházas, nagysikerű, fantasztikus hangulatú újévi programmal kezdte jubileumi koncertévét szombaton este a Művelődési Központban az oroszlányi Bányász Koncert Fesztivál Fúvószenekar, amely fennállásának 65. évfordulóját ünnepeli 2010-ben.

kemma.hu

Az együttes Oroszlány "felszabadulása" után, 1945 májusában alakult 24 fővel, Rebersák Alfréd karmester vezetésével. Az elmúlt évtizedekben aztán a folyamatos fejlődésnek köszönhetően számtalan rangos, nemzetközi elismerést érdemeltek ki, s rendszeres fellépői a különféle társadalmi, kulturális, egyházi és sport rendezvényeknek.

A hosszú évtizedek alatt közel 700 zenész fordult meg soraikban, akik közül többen neves művészekké váltak. S hogy minek köszönhető, hogy ily sok év után is szeretettel fogadja őket a közönség, annak egyszerű a magyarázata. Alapelveik között első a zene tisztelete és szeretete, mely mindig is jellemezte az együttest. Ápolják a bányász hagyományokat, széles körű repertoárjukkal járják az országot, és gyakran tesznek eleget külföldi meghívásoknak is.

Az újévi koncerten Simonics László és Sági Richárd felváltva dirigálta a zenekart, amely elsőként - hagyományosan - Werenka Vilmos Oroszlányi induló című darabjával nyitotta a programot. A továbbiakban Hidas Frigyestől kezdve Brahmsig, tizenkét szerző műveiből hallhatott válogatást a publikum, s a repertoár felölelte a "komoly" zenétől a könnyű műfajig a muzsika széles skáláját.

A jubileumi év legnagyobb rendezvényére egyébként szeptemberben kerül sor, amikor fúvószenekari fesztivállal emlékeznek meg az elmúlt hat és fél évtizedről, majd az év végén még vár egy minősítő megmérettetés is az együttesre, melyen szakmai zsűri előtt bizonyíthatja immár sokadszor kvalitásait az oroszlányi Bányász Koncert Fesztivál Fúvószenekar.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!