Kultúra

2009.09.18. 18:28

A Magyar Lovas Színház marad. Plusz négymilliót kap.

Nyár elején bombaként robbant a hír, hogy veszélybe került az Európában egyedülálló színház komáromi léte. Mindenki megnyugodhat. A teátrum marad, ahol volt.

kemma.hu

A hat évvel ezelőtt alakult társulat nem kapta meg a várostól a várt támogatást, így fontolóra vették, hogy elfogadják a Sümegi vár kapitányának igen kecsegtető ajánlatát.

– A tavalyi önkormányzati támogatásra alapozva az idén beruházásokba kezdtünk, de a kért összeg töredékét kaptuk csak meg, 1,4 millió forintot. Emiatt komoly anyagi válságba jutottunk – ecsetelte két hónappal ezelőtt a fennálló helyzetet Márkos Attila. Ekkor jött egy ajánlat Papp Imrétől, a sümegi vár kapitányától: megvásárolná a színház produkcióit, azzal a feltétellel, hogy a színház Sümegen működne tovább. Ám a társulat vezetői megegyezésre törekedtek Komáromban.

Mint azt korábban Zatykó János polgármester kifejtette, nem szeretnék, ha a Magyar Lovas Színház elköltözne Komáromból, de a gazdasági válság miatt mindenre kevesebb támogatás jut. A szeptember 17-i ülésükön a képviselők úgy határoztak: további négy millióval támogatják a színház működését.

– Nagyon örülünk, hogy a város vezetése belátta, milyen egyedülálló értékről van szó. A képviselők politikai hovatartozás nélkül egyöntetűen támogatták kérvényünket. Ez a pénz elég lesz ahhoz, hogy átvészeljük ezt az évet. Az október elején esedékes szerződést a sümegi vár kapitányával nem kötjük meg – mondta Márkos Attila.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!