Kultúra

2009.06.17. 12:50

Pénteken nyílik Bodosi Dániel festménykiállítása

Címkék#Esztergom

Bodosi Dániel (1913–2006) munkáiból nyílik kiállítás pénteken 17 órakor az esztergomi művelődési házban, a volt zsinagógában.

kemma.hu

Köszöntőt mond Varga Csaba, a művelődési ház vezetője, megnyitja: Demeter László muzeológus, közreműködik Kecskés Eszter (ének), Horváth Krisztina (vers). A kiállítás megtekinthető július 22-éig, hétfőtől péntekig 8–21, szombaton és vasárnap 15–20 óráig.

Bodosi Dániel az erdélyi Baróton született hétgyermekes középparaszti családban. Középfokú tanulmányainak elvégzése után elhagyta szülőfaluját, s Sepsiszentgyörgyön, Brassóban dolgozott asztalosként.
1937-ben egy baleset következtében jobb kezére nyomorék maradt – ezután kezdett el festészettel foglalkozni. Olyannyira, hogy 1941-ben felvételre jelentkezett a budapesti Képzőművészeti Főiskolára, ahova be is jutott, és Rudnay Gyula tanítványa lett.
1944-ben hazatért Barótra.

Képei megtalálhatók a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban, az udvarhelyi múzeumnál, a zirci önkormányzatnál, a budapesti művészek Rudnay Gyula Baráti Emléktársaságánál, a bukaresti Petőfi Sándor Múzeumban.) 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!