Kultúra

2008.05.03. 10:54

Megnyitották a Munkácsy-kiállítást

Zsúfolásig megtelt a díszteremből alkalmi kiállítóhellyé felnőtt volt Megyeháza. „Sokszor egyből a festőállványról vitték a képet, egyenesen Amerikába. Egy részük ma is ismeretlen helyen van.” – hangzott el az egyik kiállítás-megnyitóban.

Rafael Balázs

Igen, itt van az az ismeretlen Munkácsy, akinek képeit egy New York-i magyar üzletember gyűjti, s amelyek egyfajta modern vándorkiállításként járják körbe a Kárpát-medence magyar városait.

Pákh Imre, a gyűjtő többszörösen is kötődik az alkotóhoz. Munkácson született, családi vagyonuk része volt egy kisebb Munkácsy-kép. Amerikában kerülve figyelt fel arra, hogy a galériák egyszer csak ontani kezdték a XIX. századi mester ismeretlen alkotásait. Igen, az oda eljutottakat. Jó érzékkel és jó szívvel kezdte őket gyűjteni – a nevezetes debreceni passió- és Pilátus-képekhez is így lett, lehetett köze.

A tárlat péntek délutántól a nagyközönségé – július 20-ig látogatható a belvárosban, a Deák Ferenc utcában, a volt Megyeháza impozánsan átalakított dísztermében és kapcsolódó helyiségeiben.


Keddtől vasárnapig 10 és 18 között látogatható a kiállítás. Hétfő szünnap. Az utolsó látogatót 17.30-kor engedik be, az utolsó csoportot 17 órakor. Előzetes egyeztetés alapján hétfőn is kinyitnak tárlatvezetésre.
Belépőjegy árak: felnőtt: 1500 Ft; diák, nyugdíjas: 800 Ft; iskolai csoportok (15 fő felett): 500 Ft/ fő; felnőtt csoportos jegy (15 fő felett): 1000 Ft/ fő; családi jegy (két szülő + minimum 1 gyerek): 3000 Ft/család. Elővétel, csoportelőjegyzés, tárlatvezetés csoportoknak: Gran Tours, a 33/502-001-es telefonszámon. A kiállítás ideje alatt filmvetítés látható a különteremben Munkácsi életéről, munkásságáról és művészetéről. Időpontok: 11, 13, 15, 17 óra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!