Kultúra

2008.03.28. 10:45

Város fölötti hegyek ölelte olasz parkban jártak népművészeink

A megyei népművészek a Pergine nevű olasz kisváros vendégei voltak, a hagyományos Húsvéti Fesztiválon jártak.

Nyikus Anna

[caption id="" align="alignleft" width="330"] Népművészeink jól érezték magukat a fesztiválon (Fotó: Ny. A.)
[/caption]

A megyei népművészek a Pergine nevű olasz kisváros vendégei voltak, a hagyományos Húsvéti Fesztiválon jártak. Az idén első alkalommal hívott külhoni vendégeket a perginei Kulturális Egyesület. Régi kulturális kapcsolata miatt Magyarországra esett a választásuk.

Hazánk népművészetét a Komárom- Esztergom Megyei Népművészeti Egyesületének tagjai képviselték a háromnapos rendezvényen. Festői környezetben, faházakban mutathatták be kézműveseik munkáit. A meghívott népművészek a tojásírás, csuhéfonás, szövés, korongolás, hímzés, mézeskalácsos mesterség rejtelmeibe engedtek betekintést az érdeklődőknek.

A magyaros ízeket borkóstoltatással az almásfüzitői Borbarát Hölgyek, friss túrós rétessel pedig az izsai rétessütő asszonyok teremtették meg.

A fesztivál műsorán naponta többször felléptek a Zúgó táncegyüttes, illetve és a Butykos zenekar. Alkotóikat és szűkebb pátriájukat, Komárom-Esztergom megyét alkalmi kiállításon is népszerűsíthették. Nagy volt az érdeklődés, sok prospektus fogyott. Szívélyes vendéglátásban volt részük, a télies tavaszi idő ellenére rengeteg látogató volt a város fölötti hegyek ölelte parkban. A helyi sajtó és tévék riportjai erősítették sikerüket. A felek a további együttműködés reményében búcsúztak egymástól.

(A hírt Nyikus Anna küldte).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!