Illegális bevándorlás

2017.07.23. 11:56

A földközi-tengeri menekültútvonal lezárása mellett állt ki az osztrák külügyminiszter

Címkék#migráció

„Le kell zárni a földközi-tengeri menekültútvonalat” – jelentette ki Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter az Österreich című osztrák lap vasárnapi számának adott interjújában.

Arról is szólt, hogy Olaszország fontos partnere Ausztriának, de nyílt párbeszédben világossá kell tenni, hogy a menekültek továbbirányítása esetén a közép-európai államoknak, így Ausztriának is, meg kell védeniük határaikat. Sebastian Kurz kifejtette:

Amíg az emberek illegálisan érik el a célországukat, egyre többen indulnak útnak, az embercsempészek egyre többet keresnek, és Európa túlterheltsége is nagyobb lesz.

További „drámai fejleményként” említette, hogy minél többen indulnak el, annál inkább növekszik azok száma, akik útközben odavesznek.

Az osztrák külügyminiszter javaslata szerint miután megmentették az embereket a tengeren, rögtön vissza kellene szállítani hazájukba, esetleg az unió külső határánál megállítani őket, ellátni és visszavinni oda, ahonnan érkeztek.

Úgy vélte, ha a menekülteket kimentik a tengerből, az nem jelentheti számukra azt, hogy egyúttal „jegyet kapnak Közép-Európába”.

Kurz kifejtette: Olaszországot nem szabad egyedül hagyni a bevándorlás okozta kihívásokkal, az egész uniónak segítenie kell. „Nem lenne őszinte lépés, ha Olaszországnak nem mondanánk el, hogy milyen az osztrák politika irányvonala” – hangoztatta. Kurz szerint az osztrák-olasz határszakaszon lévő Brenner-hágónál megtettek minden előkészületet, és amennyiben szükséges, meg tudják védeni ezt a határszakaszt. Elmondta, jelenleg jó az együttműködés az olasz hatóságokkal. Úgy vélte, hogy Olaszország minél túlterheltebb, annál többen fognak továbbindulni Európa északi irányába.

Christian Kern osztrák kancellár szombaton arra intette külügyminiszterét, Sebastian Kurzot, hogy ne helyezkedjen szembe Olaszországgal az illegális bevándorlással kapcsolatban kialakult vitában. A Die Presse című lap vasárnap megjelent interjújában külügyminiszteréhez intézve szavait Kern azt hangoztatta: „Óvatosnak kell lennünk, hogy ne helyezkedjünk szembe Olaszországgal.” Úgy vélekedett, hogy „nagyobb érzékenységre” van szükség Olaszországgal szemben.

A szociáldemokrata kancellár közölte, hogy szombat reggel telefonbeszélgetést folytatott Paolo Gentiloni olasz kormányfővel. Gentiloni sajtóértesülés szerint a telefonbeszélgetés során megütközve reagált Kurz közelmúltban elhangzott nyilatkozatára, amelyben az osztrák külügyminiszter felszólította Olaszországot, hogy szüntesse be az illegális migránsok komphajókkal történő átszállítását a szigetekről a szárazföldre.

Az Österreich című lap vasárnapi számában megjelent, a hét második felében végzett közvéleménykutatás szerint az osztrákok 80 százaléka lezárná a földközi-tengeri menekültútvonalat és 76 százaléka kiáll a Brenner-hágónál tervezett határellenőrzés mellett.

(Borítóképünkön Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) tagországainak informális külügyminiszteri találkozóján még július 11-én. Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!