Ingatlanpiac

2023.10.18. 17:26

Még mindig túlárazzák a lakásokat Tatabányán az eladók

Az eladó használt lakások és házak kínálata 27 százalékkal nőtt Komárom-Esztergom vármegyében egy év leforgása alatt. A beragadt piac oka az ingatlanosok szerint az, hogy az eladók nem engednek a magas árakból.

Kemma.hu

Az eladó használt lakások és házak kínálata 27 százalékkal nőtt a vármegyében egy év leforgása alatt

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Az átlagos négyzetméterár idén szeptemberben Komárom-Esztergom Vármegyében átlagosan 487 ezer forint volt, szemben az egy évvel korábbi 470 ezer forinttal. Az ingatlan.com felmérése szerint az eladó lakóingatlanok átlagára 38,5 millió forintot tett ki, míg tavaly szeptemberben 37,6 millió forint volt. A recesszió tehát nem hagyott mély nyomot az eladói várakozásokon. Ennek tudható be a szakemberek szerint, hogy az eladó használt lakások és házak kínálata 27 százalékkal nőtt a vármegyében egy év leforgása alatt.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint még mindig hiány van vevőkből, a kereslet csökkent a vármegyeszékhelyeken, a kisebb városokban és településeken is. Eddig recesszió ide vagy oda, ebben az évben január óta szinte minden településen stagnáltak az árak. A mindennapi kiadások jelentősen emelkedtek, így a fizetések vásárlóereje visszafogottabbá vált, ebben a bizonytalan környezetben pedig sok háztartás óvatos maradt és későbbre halasztotta a lakóingatlan-vásárlást.

Tatabányán az átlagos négyzetméterár 520 ezer forintot tett ki, ami csökkenést jelent a tavalyi 559 ezer forinthoz képest. Az tatabányai lakóingatlanok 30,5 millió forintos átlagáron szerepelnek a kínálatban, míg egy évvel korábban 32,6 millió forint volt.

A vármegye legjelentősebb lakásválasztékát felvonultató települések közül Tatán, Esztergomban, Komáromban, Oroszlányban és Dorogon az átlagos négyzetméterár 441-611 ezer forintra változott a tavalyi 459-570 ezer forintról. Míg az eladásra szánt lakóingatlanok átlagára ezekben a városokban 23,9-64,9 millió forintot tett ki most szeptemberben, miközben tavaly 26,5-63,8 millió forintról volt szó.

Herceg István sportújságíró otthonosan mozog a tatabányai ingatlanpiacon. Mint mondta:

Patthelyzet van, mert a CSOK pluszról még sokat nem tudni, így sokan vannak, akik kivárnak és a megemelt Babaváróval együtt jó vételi opcióhoz juthatnak. Ugyanakkor a túlárazott a piacon és az új belépők a régebb óta kiváró eladókhoz viszonyítják az árakat és ez befagyasztja a piacot.

Példaként megemlítette, hogy októberben három olyan lakást értékesített, amelyeknek ő maga segített meghatározni a reális árát. Tapasztalata szerint, ahol ragaszkodik a tulajdonos az általa meghatározott magas árhoz, ott nem is nézik meg a lakást vevők, mert nem tartják azt alkuképesnek sem.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!