MÁV

2023.11.24. 18:32

Vonatozók, figyelem! Folytatódik a pályafelújítás, megint változik a menetrend

Komárom-Esztergom Vármegye vasútvonalait is érintő pályafelújításokról és menetrendi módosításokról adott ki közleményt a MÁVINFORM. Az egyik érintett szakasz a Budapest–Tatabánya–Győr–Hegyeshalom fővonal, ahol december 9-ig a felújítás harmadik fázisa zajlik.

Kemma.hu

A vasúti pályafelújítások, karbantartások és fejlesztések miatt egyes vasútvonalakon a személyszállító vonatok módosított menetrend szerint közlekednek, bizonyos szakaszokon pedig vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. Az egyik érintett szakasz a Budapest–Tatabánya–Győr–Hegyeshalom fővonal, ahol december 9-ig a felújítás harmadik fázisa során a jobb (Győr irányú) vágányon zajlik az átépítés egyvágányú, de már vonatforgalom mellett, ezért menetirányonként és óránként egy-egy személyszállító vonat haladhat át az érintett szakaszon.

A külföldről érkező nemzetközi vonatok késése miatt azonban a közlekedés kiszámíthatósága csökken, ezért kiemelten ajánlott a vonatok követése a MÁV app térképes felületén, valamint a https://www.mavcsoport.hu/ oldalon. A reggeli csúcsidőben egyes vonatok (Railjet xpress, EuroCity, EuroNight és gyorsvonatok) biztosítják az átszállásmentes utazást Bécs, Győr, Tatabánya és Budapest között. Ezek a vonatok Kelenföld és Tatabánya között nem állnak meg.

A nemzetközi járatok – lehetőség szerint plusz kocsikkal megerősítve – teljes útvonalukon közlekednek a főváros és Hegyeshalom között, de nem állnak meg a Tatabánya és Kelenföld közti szakaszon. A belföldi utasok is igénybe tudják ezeket venni, azonban az ülő- és állóhely kapacitásuk korlátozott. A nemzetközi vonatok esetében 10-25 perccel hosszabb menetidőkre lehet számítani.

Az S10-es vonatok csak a Déli pályaudvar és Biatorbágy (éjszakánként Budaörs), illetve Szárliget és Győr között közlekednek. Az S12-es járatok pedig csak Tatabánya-Oroszlány között járnak. Az eltérő utasforgalmi igényekhez és szokásokhoz igazodva többféle pótlóbusz-viszonylat segíti a közlekedést. A köztes szakaszon a már megszokott IC-, S10-es, X10-es, S100-as és S101-es pótlóbuszokat lehet igénybe venni. A személyvonatok helyett eltérő megállási renddel gyorsjáratú, valamint több helyen is megálló pótlóbuszok közlekednek Tatabánya és Biatorbágy között.

A soproni és szombathelyi InterCity-k, továbbá a Dráva és Mura IC-k Tatabányáig közlekednek, onnan közvetlen pótlóbusszal utazhatnak az utasok Budapest-Kelenföldig (BKK, Etele tér). Ellenkező irányban Kelenföldtől (Etele tér) Tatabányáig is köztes megállás nélkül lehet utazni.

További hír, hogy Almásfüzitő állomáson végzett karbantartás miatt november 23-án 21:30-tól 26-án éjfélig Almásfüzitő felső és Almásfüzitő állomás között az S10-es vonatok, valamint a Tatabányáról Rajkára 5:44-kor (9412-es számú), a Győrből 4:38-kor a Délibe (4959), a Győrből a Keletibe 5:35-kor és 6:35-kor (9309, 19309, 9307, 19307) induló vonat helyett pótlóbuszok közlekednek. 

November 24-től 27-ig az eredeti menetrend szerint a Hegyeshalomból 8:28-kor a Keletibe továbbinduló rjx 41-es számú Railjet xpress 60 perccel korábban, a Hegyeshalomból eredetileg 7:28-kor induló Kálmán Imre EuroNight (EN 463) 60 perccel később közlekedik Hegyeshalomtól a teljes útvonalán. November 24-től 26-ig az S74-es vonatok Komáromból 1-2 perccel korábban indulnak, Almásfüzitő állomástól már a menetrend szerint közlekednek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!