Közélet

2017.07.01. 06:03

Törpe vízturbina épülhet Bakonybánkon

A helyben működő Bánki Donát Műszaki Egyesületnek – megalakítása óta – Turay Attila villamosmérnök az elnöke. Bár csak 1976-ban költözött a faluba, de azóta is törekszik arra, hogy ne csak ápolja a község nagy szülöttének az emlékét, de a vízturbina feltalálójához hasonlóan különböző műszaki megoldásokkal segítse az itt élőket.

P. P.

Elsődleges célja változatlanul a decentralizált ökoenergiai vidékfejlesztés megvalósítása. Ennek érdekében szeretné elérni, hogy a községben létrehozzanak egy olyan tanösvényt, aminek legfőbb látványossága egy működő, Bánki-féle törpe víziturbina lenne.

Már csak azért is, mert rendkívül egyszerű szerkezetű, előállítása sem kerülne sokba, s telepítése kifejezetten ideális a kisebb vízesések mellé. Azt is szeretné, ha lakóhelye adottságait kihasználva, a Bakonybánk és Tápszentmiklós közötti fennsíkon a kedvező szélviszonyokat hasznosítva szélerőműveket is létesíthetnének.

Legújabb ötlete egy olyan turbinalapát, amit 3D-s nyomtatóval készítenének el, de szeretné hasznosítani a Cuhai Bakony-ér változó vízhozamát is.

Címkék#Bakonybánk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!