Közélet

2017.07.01. 06:06

Mészárosné Szilágyi Erzsébet lett Bakonybánk díszpolgára

Mészárosné Szilágyi Erzsébet pedagógus vehette át a „Bakonybánk díszpolgára” díjat. Nem csak tanítóként figyelt oda a gyerekekre, az ott élőkre.

Palásti Péter

Bábolnán látta meg a napvilágot, s az Esztergomi Tanítóképző Főiskolán diplomázott 1958-ban. Csaknem hatvan éve már, hogy a községbe került. Akkoriban nemcsak az alsósokat tanította, hanem a felsősöket is, méghozzá kémiára és fizikára. Délelőttönként a nagyobbakkal foglalkozott, délutánonként a kisebbekkel. Tette ezt mindaddig, amíg a gyereklétszám drasztikus csökkenése miatt be nem zárták a helyi iskolát.

A község új díszpolgára ma is határozottan állítja, hogy legalább a 6–10 év közötti nebulóknak kellene helyben biztosítani a tanulás lehetőségét. Már csak azért is, mert akkor jobban magukénak éreznék a későbbiekben is lakóhelyüket. Épp ezért ő azt szeretné, ha a rédei alma maternek egy tagiskoláját hoznák létre itt, Bakonybánkon. Annak ellenére, hogy erre nem sok esélyt lát, mert a patinás, régi kúria falai között azóta az óvoda működik, illetve a község legismertebb szülöttének, Bánki Donátnak az emlékszobája is itt tekinthető meg.

Bodrogi Gyulát és Csöpit is meghívta

Nem csak tanított, de ő alapította meg a Vöröskereszt községi szervezetét is. Éveken át volt az úttörőcsapat vezetője, majd 26 éven át a kultúrház igazgatójaként is sokat dolgozott. Abban az időszakban jól működött a bélyeggyűjtők szakköre, s volt férfi-, illetve asszonyklub is. Évente legalább egy alkalommal előadtak különböző műfajú színdarabokat; külön-külön a gyerekek, illetve szüleik és nagyszüleik szintén. Ám nemcsak az amatőrök léptek színpadra a község művelődési házában, hanem profik is. Nem csak Erzsébet asszony, de mások is jól emlékeznek még arra, amikor Bodrogi Gyula, Kovács Erzsi illetve a Csöpi szerepében a fiatalabbak által is megismert Bujtor István szintén elfogadta meghívását.

Ezek közelében vehette át méltó elismerését a napokban, aminek azért örült igazán, mert odaítélését régi tanítványai kezdeményezték, s a döntéshozók között is akadtak olyanok, akik egykoron a diákjai voltak. A díj átvétele után még boldogabbá vált, amikor a neki gratulálók között találkozott hajdani kollégáival is.

Tanári hitvallása máig nem változott

Mészárosné Szilágyi Erzsébettől megtudtuk azt is, hogy azért vállalja harmadik szemműtétjét, mert szeretne még sokat olvasni. És nemcsak szépirodalmat, hanem barátainak, volt tanítványainak a leveleit is, amikre mindig válaszol.

Természetesen hagyományos módon, borítékba zárva, s nem elektronikus úton. Mert szándékosan nem akarja követni a divatot ebben, s épp ezért több tévé hírműsorait is figyelemmel kíséri, mert nem akar elfogult lenni. Tanári hitvallásában is változatlanul vallja, hogy a gyerekeket partnerként kell kezelni, s az ő fejükkel gondolkodva átadni nekik mindazt, amit tudniuk kell. Ma is büszke arra, hogy soha senkit nem buktatott meg. Inkább addig korrepetált, amíg szükség volt rá.

Beszélgetésünk során elmondta, hogy azon a szép napon csak azt sajnálta egy kicsit, hogy időközben 77 éves lett. Azért minden reggel kávézással kezdi a napot, csak utána nyúl a gyógyszeres dobozért. Szerencsére vannak rendszeres segítői, így csak ritkán kell kimozdulnia otthonról. Annak viszont mindig örül, ha fia vagy lánya, illetve négy unokája közül legalább az egyik meglátogatja. Ennél jobban csak azt várja, hogy megláthassa első dédunokáját is.

Természetesen hagyományos módon, borítékba zárva, s nem elektronikus úton. Mert szándékosan nem akarja követni a divatot ebben, s épp ezért több tévé hírműsorait is figyelemmel kíséri, mert nem akar elfogult lenni. Tanári hitvallásában is változatlanul vallja, hogy a gyerekeket partnerként kell kezelni, s az ő fejükkel gondolkodva átadni nekik mindazt, amit tudniuk kell. Ma is büszke arra, hogy soha senkit nem buktatott meg. Inkább addig korrepetált, amíg szükség volt rá. Mészárosné Szilágyi Erzsébet tanárnő immár díszpolgárként is rendszeresen ír hagyományos leveleket barátainak, volt tanítványainak. -->

Címkék#Bakonybánk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!