Közélet

2017.06.15. 07:36

Legalább nyolcszáz nappali tagozatos diák dolgozhat a nyáron

Sok diák dolgozik a nyári szünetben: legtöbbjüket a jó társaságon kívül a zsebpénz, a kereseti lehetőség csábítja az átmeneti munkahelyekre. Az idén nyolcszáz nappali tagozatos diákot várnak hivatalokba, intézményekbe júliusban és augusztusban.

V. T.

A nyári diákmunkára országos munkaerő-piaci programot indítottak. A részleteket hétfőn tájékoztatón ismertette dr. Kancz Csaba kormánymegbízott.

A program célja, hogy a 16–25 éves nappali tagozatos diákoknál segítsék a munkatapasztalat megszerzését és jövedelemhez juttassák őket. A Nemzetgazdasági Minisztérium a Nemzeti Foglalkoztatási Alap terhére 2013 óta szervezi meg a nyári diákmunka programot a járási hivatalok közreműködésével.

Dr. Kancz Csaba elmondta: az idén is az volt a szándék, hogy a nappali tagozatos jogviszonyban álló diákok lehetőséget kapjanak a munkavégzésre, arra, hogy képességeiket, tudásukat kipróbálhassák különböző munkakörökben, bővíthessék szakmaismeretüket.

Hajasné dr. Hertelendi Valéria foglalkoztatási főosztályvezető hozzátette: az idén is legalább 810 hallgatót várnak júliusban és augusztusban a különböző hivatalokba, intézményekbe, akárcsak a korábbi években: a regisztráció után a legtöbben az önkormányzatoknál, a múzeumokban, könyvtárakban, strandokon helyezkednek el, de sokan dolgozhatnak programszervezőként intézményeknél is.

Naponta legfeljebb hat órát dolgoznak a jelentkezők, ám, hogy minél több fiatalnak lehetősége legyen bekapcsolódni a nyári diákmunkába, az egy hónapot meg nem haladó időtartamú foglalkoztatást preferálják, esetleg napi négy órában alkalmazzák őket.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Hajasné dr. Hertelendi Valéria és dr. Kancz Csaba tájékoztatott a nyári diákmunka lehetőségeiről (Fotó: Hagymási Bence)
[/caption]

A statisztikák szerint nem csökkent a munkára jelentkező diákok érdeklődése: 2013-ban 708, egy évre rá 981, két éve pedig 850 tanuló jutott álláshoz – és jövedelemhez. A szakember elmondta: a regisztrációhoz szükség van a jelentkező személyi okmányaira, és a nappali tagozatos jogviszony igazolására. A keresetük a minimálbér, a szakképzettséget igénylő munkakörökben a megfelelő szakképzettséggel rendelkező diákok esetében a garantált bérminimum időarányos összege, azaz 95.625, illetve 120.750 forint.

A diákoknak a lakóhely szerint illetékes járási hivatalok foglalkoztatási osztályán kell kezdeményezniük a regisztrációt a nyári munkára – tette hozzá Hajasné dr. Hertelendi Valéria.

A diákmunkára évek óta a legtöbben Tatán és Tatabányán jelentkeznek, de sokan találnak munkát Komáromban és Esztergomban is. A tájékoztatón elhangzott: a fiataloknak más lehetőségük is van a nyári munkavégzésre: sokan például a Balaton vagy a Velencei-tó környéki szórakozóhelyeken pincérkednek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!