Közélet

2017.05.17. 18:02

Sztélével idézik fel a bánhidai múltat

Címkék#Tatabánya

A bánhidai Turul-szobor is bekerült nemzeti emlékhelyeink közé.

V. T.

A „Tatabánya tetején” található nemzeti emlékhelyet jelölő sztélét a Bárdos Lajos Vegyes Kórus és a Bárdos László Gimnázium növendékeinek közreműködésével avatták fel.

Schmidt Csaba polgármester kiemelte: a Turul-emlékmű történelmünk egyik fontos eseményének állít emléket, amely annak idején Komárom vármegye összefogásából született meg. Donáth Gyula 1907-ben felavatott alkotásához, Tatabánya jelképéhez az akkori bányavállalat is hozzájárult.

Zsigmond Attila (Nemzeti Örökség Intézete) hangsúlyozta: történelmünk legfontosabb helyszínei az emlékezet egyszerre szimbolikus és valóságos terei: a magyarság mitologikus madarát ábrázoló szobor a honfoglalás ezredik évfordulóján felállított millenniumi emlékművek egyike. Az emlékhelyet jelölő sztélé egységes formatervek alapján készült, és két nyelven „meséli el” az emlékmű történetét.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Bencsik János (balra) és Schmidt Csaba leplezték le a sztélét (Fotó: P. A.)
[/caption]

Jelenleg 17 emlékhely található az országban, amelyek jelentőségét a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság javaslata alapján az Országgyűlés törvénnyel ismerte el. A Turul-szobor mellett álló sztélét Bencsik János országgyűlési képviselő és Schmidt Csaba leplezte le.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!