Közélet

2017.05.23. 06:23

Sebők István, a sokoldalú segítő

Országszerte is kevés az olyan kitüntetett, aki nem választott vagy kinevezett vezetőként kapott valamilyen elismerést. A ritka kivételek közé tartozik Sebők István, aki átvehette a „Keréktelekiért-díjat”.

P. P.

Zircen látta meg a napvilágot, de első emlékképei Csatárpusztához kötődnek. Mónika húga megszületése után a súri Szőlőhegyhez, mert ott is élt a család. Amikor 6. osztályos volt, Kisbérre költöztek, s az általános befejezése után a tatai szakmunkásképzőbe ment, ahol 1982-ben kapott végbizonyítványt autószerelőként.

Első munkahelye a kisbéri termelőszövetkezetben volt, ahol nem csak a járműveket szerelte, de traktorozott, szántott, vetett, aratott is. Ez utóbbiakat édesapjától tanulta.

Már akkor is sokoldalúnak számított, később még inkább azzá vált. Az ászári gazdaságban és a Kisalföld Volánnál szintén. Jelenlegi munkahelyén nem is tudják, hogy mennyi mindenhez ért, mert ott csupán az a dolga, hogy a munkásokat szállítsa, ezért naponta kétszer teszi meg lakóhelye és a Mór közötti távolságot.

Diákszerelemből lett a házasság

Sebők István abból a szempontból is azon kevesek közé tartozik, akik diákkori szerelmüket vették feleségül. Ágotával még középiskolás korában ismerkedett meg, s 1988-ban házasodtak össze. Elsőként Zoltán fiúk született 28 évvel ezelőtt, aki pont két hete nősült meg. Öccse is elmúlt már 25 esztendős, mindketten szerszámkészítőként dolgoznak az Audi gyárban Győrben. Édesapjuk nem csak egy móri cég alkalmazottjaként teszi nap mint nap a dolgát, de sokat munkálkodik magángazdaságában is.

Főleg a családi házukhoz tartozó kertben, de a faluban élő több idős ember háztájiait is ő gondozza, illetve most már olyanokat is kisegít, akik a fiatalabb generációkhoz tartoznak. Sőt! Egészen fiatalokat is.

Mindeközben sokat tesz azért, hogy Kerékteleki jobb és szebb legyen. Ottjártunkkor épp a községi fűnyíró traktor „pengéjét” erősítette meg hegesztéssel. Nem először és biztosan nem utoljára. A tűzoltószertár és a temető általa készített kapui viszont nem igényelnek rendszeres karbantartást, mert mindegyik mestermunka.

Mint ahogy a közterületek virágágyásainak és a parkjainak elkészítése is, melyekből ugyancsak kiveszi a részét. Volt rá példa, hogy éjfél előtt nyírta a foci füvét, hogy másnap megtarthassák a meccset. Állandó tagja annak a brigádnak is, mely a falu- és családi napokat készíti elő. Olyankor sógora mellett „kuktáskodni” is szokott, és segít a különböző pörköltek vagy a babgulyás elkészítésében. Ez utóbbit nagyon szereti, de rendes férjként azt is hozzáteszi, hogy azért az a legjobb, amit a felesége csinál.

Külföldön még egyszer sem jártak

Nincs sok szabadideje, de a családfő azt sem édes semmittevéssel tölti, hanem aktív pihenéssel. Sokat időzik műhelyében, ahol többnyire különböző fémek megmunkálásával foglalkozik. Fával soha. Pontosabban csak annyit, hogy a szétfűrészelt rönkök kuglijait felhasogatja, aztán a hasábok mehetnek a tűzre. Egészen más a helyzet azon gépekkel és műszerekkel, melyek elromlottak, mert szívesen javítja azokat is. Azért az aratás után a nyár végén vagy az ősz elején párjával gyakran utazgatnak, de csak határainkon belül.

Hagyománnyá vált az is, hogy a Mikulást évek óta az egyik sárvári szálláshelyen várják. Külföldön még egyszer sem jártak; először Erdélybe szeretnének eljutni. Talán az idén sikerül.

Hagyománnyá vált az is, hogy a Mikulást évek óta az egyik sárvári szálláshelyen várják. Külföldön még egyszer sem jártak; először Erdélybe szeretnének eljutni. Talán az idén sikerül. Diákszerelemből lett a házasság Sebők István abból a szempontból is azon kevesek közé tartozik, akik diákkori szerelmüket vették feleségül. Ágotával még középiskolás korában ismerkedett meg, s 1988-ban házasodtak össze. Elsőként Zoltán fiúk született 28 évvel ezelőtt, aki pont két hete nősült meg. Öccse is elmúlt már 25 esztendős, mindketten szerszámkészítőként dolgoznak az Audi gyárban Győrben. Édesapjuk nem csak egy móri cég alkalmazottjaként teszi nap mint nap a dolgát, de sokat munkálkodik magángazdaságában is.

Főleg a családi házukhoz tartozó kertben, de a faluban élő több idős ember háztájiait is ő gondozza, illetve most már olyanokat is kisegít, akik a fiatalabb generációkhoz tartoznak. Sőt! Egészen fiatalokat is. Sebők István a község fűnyíró traktorának elrepedt „pengéjét” hegesztéssel erősítette meg szabadtéri műhelyében (Fotó: P.P.) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!