Közélet

2017.05.15. 14:33

Megújították testvértelepülési szerződésüket a dorogiak

Címkék#Dorog

A város minden évben megtartja az Európa Nap – A Párbeszéd Napja elnevezésű rendezvényt. Idén 70 éve annak, hogy a városból a német nemzetiségű családok nagy részét kitelepítették, ezért ebben az évben a programok ehhez a szomorú eseményhez kapcsolódtak.

Balogh Csilla

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] A német Wendlingen am Neckar elöljárói, illetve Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke (jobbról a második), és dr. Tittmann János, Dorog polgármestere (a jobb szélen)
[/caption]Az eseménysorozat szombaton a felújított Német Nemzetiségi Tájházban ünnepi műsorral kezdődött, ahol üdvözölték Steffen Weigelt, a testvértelepülés Wendlingen am Neckar polgármesterét és az általa vezetett küldöttséget, a marienbergi vendégeket, a Dorogi Német Nemzetiségi Önkormányzat tagjait, a Dorog–Wendlingen és Wendlingen–Dorog Baráti Egyesületek vezetőit.

A vendégek köszöntése után Szabó-Berghauer Zoltán író-szerkesztő mutatta be könyvét, dr. Tittmann János polgármester ezután átadta a Pro Urbe-díjat, majd az ünnepség a Gáthy Zoltán Városi Könyvtárban folytatódott, délután pedig a művelődési házban a Dorogi Bányászzenekar hagyományos tavaszi koncertjét hallgathatták meg az érdeklődők.

Vasárnap a Szent József templomban Gyöngyös Ferenc plébános ünnepi szentmisét celebrált, majd a Cantilena és Cantata kórus adott elő német nyelvű műsort. Ezután a Hősök terén, a Kitelepülési emlékműnél Szexer János a kitelepítettek nevében mondott ünnepi beszédet, majd koszorúzás pillanatai következtek.

További részletek a hétfői 24 Órában olvashatók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!