Közélet

2017.05.19. 06:13

Mára példaértékű a kömlődi összefogás

Címkék#Kömlőd

Körvonalazódni látszik egy sokkal élhetőbb Kömlőd képe. Az egység kialakításához sokan sokféleképpen hozzájárultak, ám a munka és a belefektetett energia mit sem érne az önkormányzat racionális gazdálkodása és egy jó vezető koordinálása nélkül. Bogáth István polgármesterrel beszélgettünk a közelmúltban véghezvitt fejlesztésekről és a település mindennapjait érintő tervekről.

W. Zs.

Új járda és buszmegálló is épült a helyieknek és a közmunkaprogramnak köszönhetően. Bogáth István polgármester büszke arra, hogy ennyi év után sikerült összefogásra buzdítani a csaknem 1200 lelket számláló települést.

– Tíz közmunkás nyolcszáz méter hosszan dolgozott azért, hogy minden rendben legyen a településről Dad irányába vezető út mentén – mesélte Kömlőd első számú embere. – A Jókai utcától a Kanyar Csárdáig. Az elöregedett, már-már járhatatlan szakaszt lebetonozták, mintegy 35 köbméter alapanyagot használtak fel, amelyet az önkormányzat önerőből biztosított. Nyáron egy másik útszakasz, a Petőfi utca aszfaltozása következik, valamint egy kishíd épül.

Hozzátette: a kivitelezés fontos, a nagyobb esőzések miatt, hiszen ez az a szakasz, ahol hamar felgyülemlik a csapadék. Ősszel a ravatalozót újítják fel, illetve a tervek szerint a könyvtár alkalmasabb helyen, a kultúrház helyett polgármesteri hivatalban lelne végső otthonra. Ennek oka egyszerű: sokkal szívesebben szerveznének művészeti kiállításokat a központba. Így a művelődési házban felszabadulna egy terem, ráadásul egy külső állandó színpadot építenének.

Bogáth István polgármester egy másik örömteli beruházásról is beszélt: kulturális és természetvédelmi tanösvényt szeretnénk kialakítani, amelynek révén a település reformkori történelmi megállóit ismertetnék meg az érdeklődőkkel.

Virágzik a település!

A védőnői szolgálat épülete – a háziorvosi rendelő mellett – és az óvoda komplett felújítása vár pályázati elbírálásra. Utóbbi több okból is sürgős lenne. Az épület 1948-ban épült és a jogszabályi előírásoknak megfelelő helyiségek hiányoznak az épületből. Vagyis az öltöző, a testnevelőterem. A gyereklétszám is indokolja a plusz egy emelet építését. Jelenleg két csoport működik, negyven fővel.

Újdonság az idei évben, hogy a képviselő-testület tavaszi akciót hirdetett annak érdekében, hogy minél többen műveljék meg kertjeiket és ott saját növényeket termeljenek. A Műveld a kerted és termeld magad nevű program keretében minden helyi család jogosult 2 ezer forint értékben palántát vásárolni, amely a Sasvári Kertészetben váltható be. Jegyek a polgármesteri hivatalban kaphatóak, június 30-ig.

– A Hősök parkja, a Református Parókia, a Sárközi temető, a Zsidótemető, a régi református temető, végül a Szőlődomb lenne állomás. Sőt egy kilátó terve is körvonalazódni látszik, ahonnan az úgynevezett oncsa házak is még láthatóbbá válnának. A Horthy-időszak kölcsönházairól van szó, középkategóriás felszereltséggel. Több ilyen típusú ház található a településen, amelyek egységes képet alkotnak. A kilátó osztrák mintára épülne, vagyis a torony nem bontaná meg a tájegységet, épp ellenkezőleg, a térbe illeszkedne.

Kömlődhöz három tanya tartozik: Nagyparnak, Kisparnak és Virágtanya. Ezek elhanyagolt területek voltak. Eddig! Parnak-pusztán mára már kézzel fogható a fejlődés. A településrészen negyven család él, húsz feletti a kicsi gyerekek száma. A közelmúltban a szülők összedugták a fejüket és elhatározták, hogy a gyerekeknek is létrehoznak egy közösségi teret, ahol együtt játszva jobban telik az idő.

A polgármesteri hivatal által kijelölt területen gyűltek össze a szülők és kezdték meg a munkát a leendő játszótér kialakítására. A tereprendezéssel már megkezdődött és körvonalazódik egy szép játszótér képe. A közvilágítást is sikerült megoldani, sőt több mázsa követ hordtak már oda annak érdekében, hogy élhetőbb körülményeket teremtsenek az ott élők számára.

Az önkormányzattól ígéretet kaptak a hinták megvásárlására. A többi tárgyat, a padokat, asztalokat, homokozót, a tűzrakó helyet természetesen ügyes kezű helyi emberek alkotják majd meg, hogy minél kevesebb költséggel, de annál szebb játszóteret varázsolhassanak a kicsiknek.

Újdonság az idei évben, hogy a képviselő-testület tavaszi akciót hirdetett annak érdekében, hogy minél többen műveljék meg kertjeiket és ott saját növényeket termeljenek. A Műveld a kerted és termeld magad nevű program keretében minden helyi család jogosult 2 ezer forint értékben palántát vásárolni, amely a Sasvári Kertészetben váltható be. Jegyek a polgármesteri hivatalban kaphatóak, június 30-ig. Bogáth István polgármester a hivatal bejáratánál (Fotó: W.Zs.) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!