Közélet

2017.05.09. 10:44

Ezt tanítsa meg gyermekének, hogy ne érje baleset

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai folyamatosan járják a megye oktatási intézményeit és elméleti, valamint gyakorlati előadásokkal hívják fel a gyerekek figyelmét a rájuk vonatkozó közlekedési szabályokra, amelyek betartásával megelőzhetőek a balesetek.

kemma.hu

1. Gyalogosként közlekedve az egyik legfontosabb, hogy a járdán az úttesttől távolabbi oldalon haladjatok. Az úttesten való biztonságos áthaladáshoz lehetőleg keressetek egy kijelölt gyalogos-átkelőhelyet („zebrát”), és ott is nagyobb csoporttal, felnőttekkel együtt lépjetek le az úttestre. Ha a közelben nincs „zebra” akkor az útkereszteződésben, mindig felnőtt segítségével menjetek át a túloldalra.

2. Álló jármű – busz – fa, oszlop, vagy egyéb tárgy takarásából soha ne lépjetek le az úttestre, mert nemcsak ti nem látjátok a felétek közeledő járműveket, hanem azok vezetői sem észlelnek benneteket kellő időben. Párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten gyakran a külső forgalmi sávban forgalmi ok miatt álló járművek közötti áthaladás is jelentős balesetveszéllyel jár.

3. Amennyiben szüleitek visznek benneteket gépkocsival mindig a hátsó ülésre üljetek, ott is a számotokra nagyobb védelmet nyújtó biztonsági gyermekülésbe. És gépkocsiban mindig csatoljátok be a biztonsági övet.

4. Ha tömegközlekedési eszközzel közlekedtek az ajtók záródását jelző hang után soha ne szálljatok fel, illetve le. Amennyiben nincs szabad ülőhely a járművön mindig kapaszkodjatok, hogy az esetleges hirtelen fékezéskor el ne essetek.

5. Fontos, hogy ismerjétek a kerékpáros-közlekedés alapszabályait is.

Különösen fontos:

Éjszaka, vagy korlátozott látási viszonyok között világítás, valamint az előírt kötelező tartozékok nélkül ne vegyetek részt a közlekedésben!

Irányváltoztatást, kanyarodást jelezzétek, és mindig győződjetek meg annak veszélytelenségéről!

Az elsőbbséget szabályozó jelzőtáblákat figyelembe véve hajtsatok be a kereszteződésbe!

Ne a járdáról figyelmetlenül lehaladva kapcsolódjatok be a forgalomba!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!