Közélet

2017.05.23. 10:14

Elindultak a Himalája csúcsára a magyar hegymászók

Címkék#Esztergom

Suhajda Szilárd és Klein Dávid nepáli idő szerint hajnal háromkor indult el az 5300 méteren lévő alaptáborból a Mount Everest 8848 méter magas csúcsa felé. Ők lehetnek az első magyarok, akik oxigénpalack nélkül másszák meg a világ legmagasabb hegyét.

kemma.hu

Legalább öt napot vehet igénybe az úgynevezett csúcskör az Origo információi szerint, amelynek során táborról táborra közelítik meg a 8848 méter magas csúcsot, méghozzá oxigénpalack nélkül.

Ahogy a Magyar Everest Expedíció honlapján is látható, az út során a Khumbu jégesés már az első táborhoz vezető úton megnehezítheti a dolgukat, majd a 6400 méteres előterolt alaptábot követő Lhotse fal tükörfényes jégfalait is le kell küzdeniük.

A negyedik tábor már 8000 méteres magasságban van, innen indul majd a csúcstámadás. Néhány óra pihenés, de alvás nélkül.

A magyar mászók három akklimatizációs túrát tettek, éjszakáztak is már 8000 méter magasan, az eltelt napokban pedig regenerálódtak az oxigéndús környezetben.

Suhajda Szilárd volt esztergomi főiskolás megható posztot küldött az indulás előtt a facebookra, amelyben arról írt, szerencsés, szerelmes és boldog ember, és reméli, hogy a hegyen is szerencséjük lesz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!