Közélet

2017.05.29. 07:38

Dorogi diák nyerte az esztergomi szavalóversenyt

Az idei tanévben ismét megrendezésre került a TSZC Balassa Bálint Gazdasági Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája névadójáról elnevezett Balassa Bálint Szavalóverseny.

kemma.hu

A rendezvénynek az intézmény díszterme adott otthont, és a hagyományokhoz híven Császár Renáta tanárnő szervezte.
Az iskola a 2004/2005-ös tanévben vette fel a költő-katona nevét, innentől kezdve hirdetik meg a régió 9-12. évfolyamos középiskolás diákjai számára.

Az idei megmérettetésre hat iskola összesen 14 tanulója nevezett be.
A tanulóknak egy Balassa-verset, illetve egy szabadon választott művet kellett előadniuk a zsűri (Meszes Balázst, a Tatabányai Szakképzési Centrum főigazgató-helyettese, az iskola volt igazgatója; Simon Tibor, az iskola jogelődjének nyugalmazott tanára; és Kovács Árpád pedagógus, költő) és a közönség előtt.

A rendezvényen Császár Renáta tanárnő köszöntötte a regionális szavalóversenyen megjelenteket, ezt követte az iskola 9/B és 10/A kamarakórusának előadása a Bocsásd meg Úristen kezdetű Balassa-vers megzenésítésével.

A szervező Babits: A lírikus epilógjából kölcsönzött idézettel („Csak én bírok versemnek hőse lenni…”) vezette fel a versenyt. Ehhez fűzve kiemelte, hogy a versmondóknak a művet sajátjukká kell tenniük, erős, intenzív megtapasztalással és belső munkával.

Meszes Balázs zsűrielnök megnyitó beszédében röviden megemlékezett a versmondó verseny múltjáról. Szepesi Márta igazgató asszony az iskola képviseletében verselésre buzdította az ifjúságot és szavalóverseny hagyományteremtő, közösségformáló jellegét emelte ki, majd megnyitotta az idei versenyt.

Eredmények:
1. hely: Nagyvári Nóra (Zsigmondy Vilmos Gimnázium)
2. hely: Horváth Mária (Tatabányai SZC Balassa Bálint Gazdasági Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája)
3. hely: Brunczvik Mátyás (Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium)
Különdíj: Torma Réka (Dobó Katalin Gimnázium)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!