Közélet

2017.04.10. 08:09

Minőségi közoktatási értékeket közvetít a banai óvoda

Címkék#Bana

Példaértékű fejlődésen ment át az intézmény az elmúlt öt évben, köszönhetően az önkormányzat támogatásának, a csapatmunkának és a pedagógusok szakmai felkészültségének is.

Nagy Tamás

A község szívében található intézmény minőségi közoktatási értékeket közvetít, mesélte Somogyiné Zeke Tünde. Az óvoda vezetője, akinek a kinevezése hamarosan lejár, folytatni szeretné a korábban megkezdett munkát.

Amikor idekerült a településre, a vezetői pályázatában a működés, az óvoda pedagógiai programja, a minőségirányítás és teljesítményértékelés, valamint a továbbképzés területein jelölt meg megvalósítandó feladatokat. A célok elérésében a fenntartóval folyamatos és jó az együttműködése az óvodának, emellett a szülői munkaközösség, a szülők és a helyi vállalkozók is aktívan segítik az intézményt, anyagi és erkölcsi értelemben és sokszor kétkezi munkával is.

Fontos a hagyományápolás

Számos programmal várja az intézmény a település apraját, hiszen minden évben megünneplik például a Márton- és Gergely-napot, adventi ráhangolót tartanak, játszóházzal egybekötve, valamint Bóbita gyermek és családi napot is rendeznek. Májusban kéthetes egészséghetet szervez az óvoda, ahol az egészséges életmód kerül az előtérbe, környezetvédelmi előadásokon hívják fel a gyerekek figyelmét a természet értékeire. Korábban látogatást tettek például a tatai tanösvényben, valamint a győri állatkertben is. Emellett tehetséggondozó programokat is bevezettek az óvodában, ovifoci, ovis hittan és bóbita tehetségműhely is várja a legkisebbeket. Jelenleg a zöld óvoda programhoz szeretne csatlakozni az intézmény.

Az intézménybe jelenleg három csoportba 70 kisgyerek jár, két óvodai és egy egységes bölcsődei csoportba. 2009 óta segítik a két évet betöltött gyermekek bölcsődei ellátásának megvalósulását a településen.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] A tavalyelőtt átadott tornateremben örömmel állt össze a népes óvodai csapat (Fotó: Nagy Tamás)
[/caption]

Az elmúlt öt évben mindhárom csoportszoba megújult, az udvari játékokat bővítették, megvalósult egy tornaszoba a gyerekeknek, öltöző a nevelők részére, étkező az iskolás gyerekek részére, valamint egy vezetői irodát is kialakítottak. A felújítások mellett tárgyi eszközökkel is bővült az intézmény, hiszen új öltözőszekrényeket építettek be az előtérbe, a függönyök és a szőnyegek is megújultak.

Idei tervek és elképzelések

Minden évben jótékonysági bált rendez a Komáromi Járási Hivatal, melynek teljes bevételét egy a kistérségben működő helyi óvoda kapja meg. Idén a banai óvoda részesült a több mint egymillió forintos támogatásban, melyből az intézmény udvara újul meg a közeljövőben, többek között a homokozót építik át, megvalósul az udvar csapadékvíz elvezetése, valamint kialakítanak egy betonos részt, ahol a gyerekek kismotorral tudnak közlekedni. A támogatás mellett az intézmény egy korábban benyújtott pályázat eredményét is várja. Pozitív elbírálás esetén az óvoda energetikai korszerűsítése valósulna meg. Megújulnának a bejárati rész nyílászárói, külső szigetelést kapna az ovi, felújítanák a mosdót, valamint tetőcsere is elkészülne.

Természetesen ezek nem valósulhattak volna meg, ha nincs összefogás a dolgozók, a szülők és település vezetése között. – Büszke vagyok arra, hogy ilyen csapatban dolgozhatok, hiszen egyedül nem értem volna el ezeket az eredményeket – emelte ki Somogyiné Zeke Tünde.

Az intézmény további céljai között szerepel a magasan képzett dolgozói csapat kiépítése, fenntartása és továbbfejlesztése.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!