Közélet

2017.01.14. 08:30

Diploma: nyelvvizsga nélkül sokan csak álmodoznak róla

Egyre több hallgató nem kapja meg a diplomáját a bizonyítványhoz szükséges nyelvvizsga hiánya miatt. Utánanéztünk, mi a helyzet Tatabányán és Esztergomban.

Zsíros Krisztina

Az Oktatási Hivatal adatai szerint több mint 20 ezren vannak azok, akik ugyan megszerezték az abszolutóriumot, de záróvizsgát még nem tettek. Emellett magas azoknak a hallgatóknak az aránya is, akik a záróvizsga után sem tarthatják kezükben a diplomájukat, mert nincs nyelvvizsgájuk.


Az Edutus Főiskolán a végzett hallgatók 60-75 százaléka nem kaphat diplomát, mert nem tudja bemutatni a nyelvvizsga-bizonyítványát. Ezek a hallgatók teljesítették már a féléveket, szakmai gyakorlatot is szereztek, illetve záróvizsgáztak is.

 

– A turizmus vendéglátás és a nemzetközi gazdálkodás szakokon ezen hallgatók aránya a 80 százalékot is eléri, de ennek az az oka, hogy itt két nyevvizsga-bizonyítványt kell szerezni a diplomához – mondta Némethné dr. Gál Andrea, az Edutus Főiskola oktatási rektorhelyettese.

A gazdálkodás és menedzsment, a kereskedelem és marketing szakokon, valamint a műszaki menedzser szakokon végzett hallgatók 50-60 százaléka nem kap diplomát.

Mesterszakon már nincs gond

A mesterszakra jelentkezők általában már felvételikor rendelkeznek nyelvvizsgával, így ott nincs olyan hallgató, aki ne kapna a képzés után diplomát.

Esztergomban is a papírra várnak

Esztergomban a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet-és Társadalomtudományi Karán, nappali tagozaton óvodapedagógus alapképzési szakon (és ennek német és szlovák nemzetiségi szakirányain), tanító alapképzési szakon (és ennek német és szlovák nemzetiségi szakirányain), valamint levelező tagozaton óvodapedagógus alapképzési szakon szerezhetnek bizonyítványt a hallgatók.

– A Tanulmányi Osztály adatai szerint az esztergomi képzési helyen a nappali tagozaton jelenleg összesen 52, levelezőn pedig 7 olyan hallgató van, akik megszerezték az abszolutóriumot, de nyelvvizsga hiányában még nem kapták meg a diplomájukat – tudtuk meg Berczeli Réka dékáni titkártól.

27 ezerből 6400

Az Oktatási Hivatal számításai szerint egyébként országosan több mint 27 ezer olyan egykori egyetemi, főiskolai hallgató volt, akik 2005 előtt kezdték meg tanulmányaikat, de még nem abszolváltak vagy elhalasztották az államvizsgát. Közülük az utóbbi két évben mintegy 6400-an megszerezték a diplomát, a többiek „csak” az abszolutóriumot.

Utóbbiaknak tehát az oklevélszerzés még hátravan, azonban a korábbi évek adataiból arra lehet következtetni: nincs sok esély arra, hogy ez határidőre megtörténik. A felsőoktatási államtitkárság 2015-ben hosszabbította meg a diploma megszerzésének határidejét az érintettek számára. Akkor döntés született arról is, hogy 2016 szeptemberéig megszerezhetik az abszolutóriumot azok is, akik egyetemi éveik alatt ezt nem tették meg.

Jelenleg több mint 20 ezren vannak azok, akik az abszolutóriumot megszerezték tavaly szeptemberig, de záróvizsgát még nem tettek. Ezekben az esetekben még 2018. szeptember 1-jéig van lehetőség záróvizsgázni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!