Közélet

2017.01.22. 07:48

Bányaszerencsétlenség áldozataira emlékeztek Annavölgyön

Címkék#Annavölgy

A kultúrotthonban emlékeztek meg a hetven évvel ezelőtti, harminchárom bányász életét követelő bányaszerencsétlenségről.

F. K.

Az eseményt megelőzően Bánhidi József polgármester vezetésével az annavölgyiek küldöttsége a bajnai, az epöli és a sárisápi temetőben is elhelyezte a kegyelet virágait a tragédiában elhunyt bányászok sírjain.

A kultúrotthonba szép számban érkeztek az elhunytak hozzátartozói, ismerősei, ott voltak a környező településeket, a szakmai szervezeteket, csoportokat képviselők és az egykori Dorogi Szénbánya Vállalat több korábbi vezetőjét is ott láttuk a teremben. Díszvendégként hívták meg házigazdák a tragédia még köztünk élő két túlélőjét, Pender Ferencet és  Bíber Józsefet. Utóbbi, aki 18 éves korától csillésként dolgozott Annavölgyön, részt tudott venni a megemlékezésen.

A kultúrotthonban egy-egy gyertyával a kezében, fehér blúzban, fehér ingben harminchárom gyermek érkezett sorban a fénybe, Bíber Józseftől átvették az emlékezés lángját.

A bányász-emlékműnél koszorút helyeztek el a helyieket, a csolnoki és a sárisápi önkormányzatot képviselők, továbbá a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete, a Bányász Szakszervezeti Szövetség dorogi szervezete, valamint az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület dorogi csoportja vezetői.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!