Közélet

2016.10.09. 07:46

Isten szava vs. zéró tolerancia, avagy hogy vezethet egy beborozott pap?

Bár nem a katolikus papok és a református, illetve az evangélikus lelkészek voltak a főszereplői annak a fórumnak, amit a kisbéri városházán tartottak, mégis az általuk felvetett kérdés lett az egyetlen, amire senki sem tudott törvényes megoldást találni.

Palásti Péter

Dr. Szalay Péter városi kapitány köszöntötte a járás polgármestereit és egyházi vezetőit, majd munkatársainak bemutatása után Farkas Gábor megyei rendőrfőkapitány elmondta: a rendőröktől minden település lakói azt várják el, hogy  közbiztonságot teremtsenek. Ezzel kapcsolatban korábban statisztikai táblázatokkal is igyekeztek tájékoztatást adni, újabban pedig kötetlen beszélgetések keretében.

A rend őrei úgy vélték, hogy minden ügyet ők sem tudnak megoldani, de bíznak abban, hogy az önkormányzatok, az egyházak és a civil szervezetek vezetőivel összefogva még eredményesebbek lehetnek. A jelenlévők kivétel nélkül támogatni kívánják az egyenruhások ezen törekvését, hisz közös érdekről van szó. Főleg most, mindenszentek előtt, illetve az évvégi ünnepek közeledtével, amikor ebben a térségben is több bűncselekményt követnek el, mint máskor.

Eddig legalábbis így volt, ám az is lehet, hogy az idén kedvező változás áll be. Már csak azért is elképzelhető, mert – mint azt dr. Szalay Péter elmondta – a tavalyi esztendőhöz viszonyítva 2016-ban eddig 39 bűncselekménnyel kevesebbet követtek el a városban és környékén. Sajnos a vagyon elleni cselekmények között több sorozatbetörés is előfordult, ám sikerként könyvelhető el a tettesek nagyobb részének elfogása. Elhangzott az is, hogy az ilyen ügyeket gyakran az áldozatok felelőtlensége teszi lehetővé, mert sokan nyitva hagyják otthonuk és gépjárműveik ajtajait, az ablakokat, megkönnyítve az elkövetők dolgát.

Szerencsére egyre több helyen vannak már térfigyelő kamerák, s az ezek által rögzített felvételek többször is segítették már a nyomozók munkáját. Például a kábítószerárusok elfogásakor két esetben is, de a terjesztőket hiába tartóztatták le, a fogyasztókkal szemben nem mindig tudnak eredményesen eljárni.

Nem léptek még fel egyetlen egyházi vezetővel szemben sem, de a katolikus papok és református illetve evangélikus lelkészek jól tudják – el is mondták –, hogy bármikor megbüntethetnék őket, amikor két szertartás között az egyik településről a másikra autóznak. Hivatásuk gyakorlása közben ugyanis fogyasztanak egy keveset a miseborból, ezzel pedig megsértik az úgynevezett zérótolarenciás szabályt. Kérdezték, hogy a két előírás közötti ellentét miként oldható fel? Kiderült, hogy törvényesen sehogy, de észszerűen és humánusan azért van megoldás.

A traffipax sem működik térerő nélkül

Elhangzott a tanácskozáson még, hogy a rendőrök is örülnek az új körforgalomnak, annak viszont nem, hogy az idén már két halálos közlekedési baleset is történt a területükön. Emiatt azzal sem büszkélkednek, hogy jóval kevesebb súlyos sérüléssel járó karambol volt eddig, mint korábban. Szerepe van ebben az ittas vezetők finn módszerrel történő kiszűrésének és a rendszeres sebességellenőrzéseknek egyaránt. Kiderült, hogy vannak olyan községek és városrészek, ahol nem tudják használni a traffipaxokat, mert azok működtetéséhez is térerő kell, az meg nincs mindenhol. Jó lett volna megtudni, hogy hol találhatók ezek az útszakaszok, de ezt nem árulták el. Igaz, senki sem tett fel kérdést erre vonatkozóan. Érdeklődtek viszont aziránt, hogy milyen rendezvényeket kell bejelenteni a rendőrségnek, s mikor elegendő, ha csak a polgárőrséghez fordulnak. Megtudhatták, hogy a rend őreinek is fontos minden önkormányzati és egyházi program sikere, de egyiket sem kívánják túlbiztosítani. Ehhez kapcsolódva a kisbéri kapitány elmondta azt is, hogy ő és munkatársai csak hivatalos e-mail címükön tartanak írásos kapcsolatot mindenkivel. A különböző közösségi oldalakon keresztül nem; az azokon megjelentekre még véletlenül sem reagálnak.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!