Közélet

2016.08.20. 12:29

Nagyanyáink még tudták, hogyan kell elrakni a befőttet – de ma már...

Kertész szakértőnk elmondja, miért nincs olyan ízük a mai befőtteknek, mint annak idején.

Herold Ferenc

Még nem érkezett meg az ősz, de már tudjuk, hogy közeleg, sőt ellenállhatatlan jelei is vannak. Az éjszakák egyre hűvösebbek, a reggeli harmat nem tűnik el 10 óra előtt, és ha kinézünk a kerti gyümölcsfákra, zöldségekre, akkor bizony egyre több rajtuk az érett, vagy érőfélben lévő gyümölcs, zöldség.

Olyan mennyiségű termést ad ilyenkor egy kisebb kert is, hogy komoly munkát okoz a kertgazdának. Természetesen mindenki arra törekszik, hogy frissiben elfogyasszon minél többet belőlük, önmagán és családján kívül ellássa a közeli rokonságot, barátokat, de még így is képtelenség megbirkózni egy kifejlett alma- vagy szilvafa termésével. De nem is baj, mert az ősz terményei kiválóan alkalmasak a téli tárolásra, tartósításra.

Sajnos ma már másként tárolunk, tartósítunk, mint régen. Nagyapáink életmódjához, és körülményeihez képest olyan jelentős változások történtek, amelyek a terménytárolást más alapokra helyezték. Melyek ezek?
Az első és legfontosabb a termesztett növények fajtái. Olyan fajták váltották le a régi hagyományosakat, amelyek nehezebben tárolhatók. Az új fajták héjazata gyengébb, gyümölcshúsa lazább szerkezetű, kevésbé ellenállók a tárolóban fellépő betegségeknek.

Második az intenzív termesztési technológia, amelynek következtében a termény elveszti, vagy csökkennek benne azok a tulajdonságok, amelyek szükségesek a sikeres tároláshoz.

További fontos körülmény a tárolási körülmények változása. Ma már kevés helyen találni meg azokat a pincéket, kamrákat, padlásokat, amelyekben a tárolásra alkalmas mikroklíma uralkodott.

A fentiek miatt a tárolás modern formákat öltött,mi annyit jelent, hogy maximum pár hónapig tároljuk be úgy a terményt, hogy azt természetes formájában fogyaszthassuk. Ha ennél több időre tervezünk, akkor többnyire feldolgozzuk és tartósítjuk az adott gyümölcsöt vagy zöldséget. Nagyapáink a káposztaféléket képesek voltak eltárolni egészen a tavaszi melegedésig úgy, hogy mindig frissen fogyasztották. A szőlőt egész télen át szemezgettük a padlástérben, az almákat folyamatosan szedtük a stelázsi polcáról.

Akinek saját terménye van otthon, és olyan mennyiségben, hogy tárolásra, tartósításra is marad, annak javaslom, hogy próbáljon hagyományos tárolási megoldásokat alkalmazni. Hogy melyek ezek, arra a következő heti cikkben térek ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!