Közélet

2016.08.20. 07:13

Hihetetlen dolgokra képesek a kutyák a tűzijáték alatt

Már nem csak a szilveszteri petárdázás idejére kell felkészülni a gondos gazdáknak, az augusztus huszadikai ünnepségsorozat is elég sok veszélyt rejteget. Dr. Szlezák Szilárd tatabányai állatorvos szerint még mindig a legjobb módszer, ha nem hagyjuk a durrogás idejére egyedül házi kedvencünket.

Wágner Zsanett

Köztudott, a kutyák egy része, a gazdák és az állatvédők is rettegnek a tűzijátéktól, a petárdázástól, a viharoktól. Ezek hanghatásai még a jó idegrendszerű kutyákat is megviselhetik. Miért van ez? A szokásos zajokhoz egy normálisan szocializált kutya hozzászokik. Ezek a zajok folyamatosan érkeznek egy-egy irányból, jól betájolható a kutya által, így kezelhető.

Más a helyzet a tűzijáték sivító hangjával. Az eb számára szokatlan, érthetetlen, kiszámíthatatlan irányból jön, félelmetes fényhatás is kíséri , úgy érzik a négylábúak, hogy ez körbezárja őket, nincs menekvés. Nem beszélve a robbanást kísérő légnyomásváltozásról, amit szintén érzékelnek. A kutyák ilyenkor félelmükben fantasztikus teljesítményre képesek. Szinte hihetetlen magasságú kerítésen átugranak, vagy erős láncot is elszakítanak sokkos állapotukban.

A felnőtt kutyákat, akik már átéltek ilyet és rosszul tűrték, mindenképpen tegyük zárt helyre, maradjunk ott mellette, érezze, hogy nincs egyedül. Nem babusgatásra van szükség, nem kell kutyánkat ölbe kapni, mert ezzel csak jutalmazzuk félős viselkedését, inkább próbáljuk a figyelmét elterelni egy-egy kedvenc csemegével, számára kedves játékkal. A lényeg, hogy ránk figyeljen inkább a kutya, valami pozitív élmény kötődjön a hanghatásokhoz.

– A reakciónál sok függ attól, milyen körülmények között tartjuk állatunkat – szögezi le dr. Szlezák Szilárd állatorvos. – Panelházban vagy kertben él. A tömblakás abból a szempontból szerencsésebb, hogy csak akkor kerülhet utcára a kutya és szaladhat világgá, ha kiengedjük a négy fal közül. Amennyiben kerti jószágról van szó és nincs lehetőségünk beengedni a házba, mindenképp zárjuk kennelbe, mielőtt eluralkodna rajta a pánik és átbújna vagy átugrana a kerítésen.

A szakember szerint egyre nagyobb keletje van a nyugtatószereknek, pedig tanácsosabb otthon maradni a kutyákkal. Kapható orvosi vényre kiváltható ízesített paszta vagy gyógyszer, valamint gyógynövény alapú készítmény is. A kettő valahol megegyezik, de van közöttük néhány fontos különbség.

– A kutya fajtája, főként az eb súlya a mérvadó. Ezekhez kell igazítani a mennyiséget mindkét típusnál. Mindenesetre ajánlott a szer használata előtt egyeztetni az állatorvossal, hiszen a túl kicsi, de a túl nagy adag beadásával sem érhető el a kívánt hatás.

Fontos, hogy ezek nem altatószerek, csak egyfajta stresszoldók. A kutya várhatóan kábultabb, fáradékonyabb lesz, de semmi esetre sem jó, ha átalussza a tűzjátékot.

– A gyógynövény alapú nyugtatószer számlájára írható, természetes anyagokból készült és mellékhatásuk nincs. Olcsóbbak ugyan, legfeljebb pár ezer forintért kaphatóak, de ajánlott a nagy nap előtt két héttel elkezdeni adagolni a szert. Ezzel szemben a paszták ára körülbelül 5 és 8 ezer forintért kapható, amiket természetesen a forgalmazó és a gyártó szab meg – sorolja az állatorvos a különbségeket.

A hatóanyag szempontjából is van eltérés. Az orvosi receptre felírtak némileg kiszámíthatóbbak. A beadást követően csaknem fél órán belül kifejtik hatásukat és körülbelül nyolc órán át oldják a stresszt.
Évről évre az a tapasztalat, hogy minden évben sok kutya veszik el a tűzijáték során, ilyenkor életmentő szerepe lehet nem csak a kötelező mikrochipnek, hanem a kutya nyakörvén lévő bilétának a gazdi adataival. Az egyik alapítvány talált már meg kutyát, aki szilveszterkor sokkos állapotában Tatabányáról egészen az esztergomi Bazilikáig rohant egy nap alatt. Ha nem lett volna benne chip, biztosan soha nem kerül haza, ilyen távolságra nem kereste volna senki.

Négy jó tanács tűzijáték idejére

– Az ünnepi rendezvényekre kutyát és más házi kedvencet ne vigyünk magunkkal, hiszen a máskor nyugodt, szelíd kisállat számára a tűzijáték pánikot okoz,

– az otthon tartott házi kedvencet a tűzijáték hang és fényhatása idején zárt helyen tartsuk,

– a biztonság kedvéért tegyünk kedvencünk nyakába a gazdi elérhetőségét tartalmazó bilétát, hogy ha szükséges, gyorsan tudjon egy esetleges megtaláló kapcsolatot teremteni a gazdival,

– ha megtörtént a baj, az elveszett kisállatokat érdemes a lakhely legalább 10 kilométeres körzetében keresni, hiszen az ijedt állat rövid idő alatt nagy távok megtételére is képes.


 

– az otthon tartott házi kedvencet a tűzijáték hang és fényhatása idején zárt helyen tartsuk,

– a biztonság kedvéért tegyünk kedvencünk nyakába a gazdi elérhetőségét tartalmazó bilétát, hogy ha szükséges, gyorsan tudjon egy esetleges megtaláló kapcsolatot teremteni a gazdival,

– ha megtörtént a baj, az elveszett kisállatokat érdemes a lakhely legalább 10 kilométeres körzetében keresni, hiszen az ijedt állat rövid idő alatt nagy távok megtételére is képes. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!